Optužena bivša ravnateljica NSK-a: Izvlačila novac na prekovremenima i peglala službenu karticu za sebe

Crna kronika 03. lip 202409:47 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Protiv bivše glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu podignuta je optužnica zbog malverzacija počinjenih između 2012. i 2015. godine.

Tužiteljstvo je priopćilo ne navodeći identitet optužene da ju tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje. Još jedna osoba, koja je vodila jedan odsjek u NSK-u, optužena je da joj je u tome pomagala.

Detalji optužnice

Prema optužnici, ondašnja glavna ravnateljica NKS si je između 1. siječnja 2012. i 30 travnja 2015. isplaćivala prekovremene sate, iako prema ugovoru o radu uopće na to nije imala pravo.

Naime, prema ugovoru o radu imala je samostalnost u određivanju radnog vremena zbog čega se evidencija radnog vremena uopće nije vodila. Ipak je svaki mjesec, kako tvrdi tužiteljstvo, neosnovano nalagala voditeljici ureda glavnog ravnatelja da lažira podatke o prekovremenim satima.

Tako joj je upisano ukupno više od tisuću prekovremenih sati što je ona svojim potpisom i ovjerila. Računovodstvo joj je, kako stoji u optužnici, tako obračunate prekovremene sate moralo platiti. Radilo se o ukupnom iznosu od oko 90 tisuća kuna, dok je državni proračun oštećen za najmanje 249.687 kuna odnosno 33.139 eura.

Peglala službenu karticu

Druga točka optužnice tereti bivšu glavnu ravnateljicu NSK-a da je od siječnja 2012. do kolovoza 2015. privatne troškove plaćala službenom karticom.

Među ostalim, utvrdilo je tužiteljstvo, častila se u restoranu, iako nije na to imala pravo. Potpisala je da troškovi konzumacije hrane mogu biti plaćeni s računa NSK-a, što je voditeljica odsjeka i napravila te tako, prema optužnici, pomogla ravnateljici u zlouporabi položaja.

“Time je prvookrivljenici pribavljena nepripadna imovinska korist u ukupnom iznosu od 189.548 kune odnosno 25.157 eura, za koliko je oštećena ustanova”, priopćilo je tužiteljstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!