Otkazuje se prosvjed najavljen za 20. rujna pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja

Vijesti 17. ruj 202412:22 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak poslijepodne dobio je termin za nastavak pregovora o Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje pa otkazuju prosvjed upozorenja ispred Ministarstva kojeg su za petak najavili sa Školskim sindikatom Preporod.

“Pozdravljamo dostavu termina pregovora te očekujemo efikasan i korektan pregovarački proces koji će rezultirati potpisom ugovora u primjerenom roku, a na korist svih naših članova i cijelog sustava znanosti i visokog obrazovanja”, priopćio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata Matija Kroflin u utorak.

Vlada ima obvezu poticati kolektivno pregovaranje te bi primjerom trebala jačati taj važan instrument regulacije i unapređenja radnih i socijalnih prava, dodao je.

“Ignoriranje naših poziva na pregovore, koje je trajalo skoro 10 mjeseci, sigurno nije dobar primjer te se nadamo da će Ministarstvo u budućnosti posvetiti više pažnje socijalnom dijalogu i kolektivnim pregovorima”, istaknuo je Kroflin.

Granski kolektivni ugovor regulira radna opterećenja znanstveno-nastavnog osoblja, studijske dopuste, slobodne studijske godine, smjenski rad, dane godišnjeg odmora, rad na određeno i mnoge druge aspekte koje ne pokrivaju drugi propisi.

Riječ je o dokumentu od izuzetnog značaja za sve zaposlene u sustavu, ali i samo Ministarstvo.

Kroflin je podsjetio kako je Sindikat mjesecima pozivao na nastavak pregovora na što se Ministarstvo oglušilo.

Pregovori su započeli još 15. ožujka 2023., a u prosincu 2023. Sindikat je dostavio Ministarstvu cjeloviti prijedlog novog Kolektivnog ugovora.

Otada, dodao je, Sindikat je bezuspješno tražio nastavak pregovora, prijetio prosvjedom te u konačnici, jučer i najavio zajednički prosvjed sa sindikatom Preporod za 20. rujna ispred Ministarstva, a koji su sada otkazali nakon što su dobili termin za nastavak pregovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!