Ovo su bile najveće trajektne nesreće kod nas prije tragedije u Malom Lošinju

Vijesti 12. kol 202420:23 0 komentara
havarija trajekta Tin Ujević u Splitu 2010. godine
Nino Strmotić/PIXSELL/ilustracija

Tragedija u pristaništu u Malome Lošinju, gdje su u nedjelju poginula trojica mornara, a jedan je teško ozlijeđen kada se na njih srušila i prignječila ih 10 tona teška rampa trajekta Lastovo, najveća je takva nesreća dosad.

No, nije to bila jedina nesreća trajekata Jadrolinije, najvećeg domaćeg putničkog brodara koji održava linije na gotovo svim domaćim otocima te nekih manjih brodara. Podsjetimo na neke u proteklih dvadesetak godina u kojima srećom, za razliku od ovonedjeljnje nesreće u Malom Lošinju s troje poginulih, nije bilo ljudskih žrtava.

Tin Ujević “poklopio” taksi

U srpnju ove godine u Supetru na Braču trajekt Tin Ujević je, doplovivši iz Splita na Brač, spuštajući rampu “poklopio” jedno taksi vozilo koje je, doduše, bilo nepropisno parkirano u pristaništu, suviše blizu mjesta pristajanja trajekta.

Ston se nasukao na obalu, dvoje ozlijeđenih

U lipnju 2019. trajekt Ston, ploveći iz Drvenika u Sućuraj na Hvaru, prilikom pristajnja je udario u betonski dio rive, odbio se od nje i nasukao na obalu. Dvoje putnika pritom je bilo lakše ozlijeđeno.

Lubenice udario u pristanište, četvoro ozlijeđenih

U listopadu 2014. trajekt Lubenice, uplovljavajući u Split na putu iz Šolte, zbog tehničkog je kvara prilikom manevra udario u gat Sveti Petar. Četvoro putnika lakše je ozlijeđeno.

Barbat u Jablancu ozlijedio sedmoro kupača

U kolovozu 2011. godine trajekt Barbat Rapske plovidbe, koji je plovio iz Mišnjaka na Rabu do Jablanca prilikom pristajnja u Jablancu je na plaži ozlijedio sedmero kupača. Nesreća se dogodila jer su na trajektu teškom 500 tona otkazale komande za upravljanje pa je skrenuo prema plaži koja je u to vrijeme bila puna kupača.

“Trajekt je prošao preko nas i gurnuo nas skroz na dno”, kazala je tada jedna svjedokinja nesreće.

trajekt Barbat udario je u obalu u Jablancu 2011. godine
Nel Pavletić/PIXSELL

Tin Ujević udario u gat, iscurilo 33 tone goriva

U ožujku 2010. godine već spomenuti trajekt Tin Ujević prilikom uplovljavanja u splitsku luku, gdje je doplovio iz Starog Grada na Hvaru, udario je krmenim bokom u gat, a kroz napuklu brodsku oplatu u more je iscurilo čak 33 tone dizelskog goriva. Nitko od putnika nije bio ozlijeđen, ali je šteta bila golema, a smrad dizela osjećao se u čitavom gradu.

Ovaj slučaj upmaćen je i po tome što su neke udruge za zaštitu okoliša zatražile od tadašnjeg ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete da podnese ostavku. Na to je on poručio da se ne osjeća krivim.

“Pa nisam ja vozio brod. Tražiti ostavku od mene je too much”, izjavio je tada.

Marko Polo nasukao se na otočić… i ostao mjesec dana

U listopadu 2009. Jadrolinijin trajekt Marko Polo nasukao se u plićaku otočića Sit između otoka Žuta i Pašmana u šibenskom arhipelagu. Nitko nije bio ozlijeđen, ali brod je odsukan tek mjesec dana kasnije.

trajekt Marko Polo nasukan na otočiću Sit 2009. godine
Željko Mršić/PIXSELL

U nesreći na Petru Hektoroviću petoro ozlijeđenih

U listopadu 2006. u splitskoj luci je održana redovna vježba napuštanja broda na trajektu Petar Hektorović. No prilikom vježbe, a zbog neispravnosti brodica za spašavanje, ozlijedilo se pet članova posade. Dvojica su završila u bolnici s težim ozljedama – jedan s nagnječenjem prsnog koša, drugi s napuknućem nekoliko rebara.

Bartol Kašić udario u obalu, sedmoro ozlijeđenih

U kolovozu 2006. godine trajekt Bartol Kašić na plovidbi iz Rogača na Šolti u Split prilikom pristajanja je udario pramcem u betonsko pristanište. Ova nesreća na moru se dodgodila zbog kvara na oba brodska motora. Jedan putnik pretrpio je teže ozljede, a šestoro putnika lakše je ozlijeđeno. Oštećeno je bilo i desetak vozila na trajektu.

trajekt Bartol Kašić u splitskoj luci
Nino Strmotić/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!