Pecnik: Plenković nastavlja okupaciju Hrvatske

Vijesti 19. sij 202417:44 8 komentara

Politički analitičar i kolumnist, bivši saborski zastupnik Hrvatskih laburista - Stranke rada, Jaroslav Pecnik gostovao je u Newsroomu kod našeg Domagoja Novokmeta gdje je komentirao posljednje političke aktualnosti.

Pecnik smatra kako je lex AP udar na demokraciju.

“To je sigurno udar na demokraciju, na javni interes, profesiju i naprosto nešto što je nedemokratski način ponašanja. Andrej Plenković se sve više ponaša kao kancelar, kao premijer opasnih namjera. Nemamo samo stranku opasnih namjera, nego imamo i premijera opasnih namjera. To se više i ne krije.”

Plenkoviću treba pobjeda na parlamentatnim izborima da bi se lakše uhljebio u nekoj od institucija EU-a, tvrdi Pecnik.

“Ima ambicije ne samo pobijediti na predstojećim izborima i izborima za Europski parlament, već i sebe uhljebiti, prijeći na neko lukrativno mjesto Europske unije, Europske komisije, i za to mu treba pobjeda. Naravno, može računati na premještaj na bolju poziciju i na način da ne pobjedi na izborima, ali tada je njegova pozicija daleko slabija. I zato mu treba sigurna pobjeda, a da bi došao do sigurne pobjede velika prijetnja su mu novinari, mediji.”

Pecnik poručuje da bi oporba trebala vršiti pritisak zbog lex AP-a.

“Na oporbi je da ona inzistira na tome o čemu se tu radi, da se tu radi o udaru na javni interes. Sve ono što se inače otkrivalo i sve što je dospjelo u javnost zahvaljujući novinarima, sada će to na neki način biti kažnjivo. Odnosno, jako će razmisliti onaj koji će pružiti informaciju novinaru”, kaže Pecnik.

“Nije mi jasno kako će oni koji nadgledaju, istražuju doći do toga tko je novinaru dao podatak. Vjerojatno će prisluškivati novinare. To se već radilo i pokazalo se da nije najpametnije. Zar ćemo ponavljati tu staru praksu koja nije dobra i nije demorkatska?”, dodaje

Plenković nastavlja okupaciju Hrvatske

“Andreja Plenković nastavlja okupaciju Hrvatske, mislim na državne i javne institucije. Kada SDP dođe na vlast ili oporba, ona je na neki način blokirana jer je HDZ toliko dobro raspršio cijelu mrežu suradnika u svim javnim institucijama. Vi ste praktički stalno pod nekom vrstom nadzora, kontrole, gdje se susprežu vaše akcije. Utoliko HDZ i kad nije na vlasti, on je na neki način na vlasti.”

Pecnik kaže da HDZ već 30 godina manipulira.

“Modus operandi HDZ-a je politička manipulacija. Njegova forma djelovanja je prikriti pravi sadržaj svoga ponašanja. ZDS, dvostruka konotacija pozdrava ‘Za dom spremni’ – to je najbolji pokazatelj. Vi ste kao antifašisti, Hrvatska je antifašistička zemlja, ali u posebnim situacijama vi taj pozdrav možete upotrebljavati. Iza toga je cijeli  niz stvari o kojima se ne govori; ustaše se naziva hrvatskom vojskom, vrši se sutavna revizija povijest…”, zaključuje Pecnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare