Penava o Radiću i pristašama: Otišli su podvijena repa

Vijesti 02. ruj 202411:59 0 komentara

Domovinski pokret izabrao je u subotu novo vodstvo - za predsjednika stranke izabran je Ivan Penava, a za njegovog zamjenika Stipo Mlinarić Ćipe. Mario Radić i Igor Peternel potvrdili su da su se ispisali iz stranke te najavljuju osnivanje nove političke opcije. Nakon burnih izbora i raskola u stranci predsjednik Domovinskog pokreta gostovao je u N1 Studiju uživo kod Nataše Božić.

Ivan Penava istaknuo je da Domovinski pokret trenutno ima devet zastupnika u Saboru i odgovorio na pitanje hoće li raskol u stranci ugroziti vladajući većinu: “Damir Biloglav najavljuje da neće podržati većinu, na to ima pravo, ali nekoliko puta je rekao da ako dođe do prijepora u stranci da će vratiti stranci mandat. Vidjet ćemo hoće li se držati toga što je rekao, ako taj mandat i uzme Domovinskom pokretu i krene u političku avanturu s nesretnim završetkom, računamo da će vladajuća većina s osam zastupnika ostati stabilna.”

“Nezdravi dio je sam sebe odsjekao”

“Jako puno toga se događalo unutar Domovinskog pokreta, a bilo je daleko od očiju javnosti, a što su bile težnje da se sapliće Domovinski pokret. Nezdravi dio je sam sebe odsjekao svojim ponašanjem i odlaskom s unutarstranačkih izbora, svjestan svoga poraza, svjestan da nema većinu i da će izgubiti. Ali nije bilo pristojnosti, profesionalnosti da se ostane i pruži ruku pobjednicima nego se gubitnički, podvijena repa otišlo van, sijevajući iz usta najgore uvrede kao da do sada nismo bili zajedno. Ta nemogućnost trpljenja legitimnog poreza, uvijek netko mora izgubiti u političkim utakmicama, pokazali su da su znali da će izgubiti i da su cijelo vrijeme imali varijantu osnivanja nove stranke. Ta garnitura je osmišljena da sputava Domovinski pokret i nikako da stranka bude ključna snaga u državi”, dodao je Penava.

Ivan Penava i Nataša Božić
N1

Predsjednik Domovinski pokreta naveo da je da neće biti dio novi prozivki i sukoba: “Već danas nam je fokus na nečem drugom, a to je ostaviti Hrvatsku boljom nego što smo ju zatekli.”

“Viđeni scenariji”

Penava je komentirao i navode Marija Radića kako je zaprimio tisuću ispisnica i stranke: “Više ljudi je otišlo iz Sabora nego što imamo ispisnica. Radić je govorio da ima većinu ministara, saborskih zastupnika, pozivao je ljude na ulicu pa nitko nije došao. Iz usta tog čovjeka izlaze podaci koji su neistiniti i za cilj imaju zbunjivati javnost, ali članstvo Domovinskog pokreta zna gdje je.”

“Ovo su viđeni scenariji, zna se što se događa s ljudima koji idu u političke avantura, završit će na margini političkog spektra. Zahvaljujući onome što im je dao Domovinski pokret bit će vidljivi još tri i pol godine i onda će nestati”, dodao je Penava.

Odgovorio je na pitanje je li se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem po pitanju vladajuće većine: “Čuo sam se s Plenkovićem i Jandrokovićem, bitno da stvar funkcionira i da imamo dogovore i razgovore, da možemo kvalitetno upravljati sustavom i državom.”

Josip Dabro najavio je da Domovinski pokret već razgovara s nekim članovima oporbe kako bi pojačali snagu vladajuće većine: “Ima opcija, ali još je rano. Razgovori se vode u kontinuitetu.”

Penava je odgovorio na pitanje koga će Domovinski pokret podržati na predsjedničkim izborima: “Jedino su Radić i Peternel odstupali od stranačke politike, za manje od dva tjedna ćemo imati stav predsjedništva na tu temu, do tada su sve opcije otvorene, barem u teoriji.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!