Peti hrvatski kontingent ispraćen u misiju NATO-a

Vijesti 12. kol 202414:46 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Peti hrvatski kontingent (HRVCON) ispraćen je u ponedjeljak u Zagrebu na put u Mađarsku gdje će sudjelovati u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, priopćeno je iz ministarstva obrane.

HRVCON, sastavljen od 64 pripadnika, od kojih je osam žena, ispraćen je u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”, priopćeno je iz ministarstva obrane (MORH).

Kontingent pod zapovjedništvom pukovnika Ivana Čeke sastavljen je od zapovjednog nacionalnog tima, nacionalnog elementa potpore, stožernog osoblja, voda vojne policije, desetine za zaštitu, taktičkog tima za civilno-vojnu suradnju, tima za uklanjanje eksplozivnih naprava i medicinskog tima, priopćio je MORH.

“Iskustva iz Domovinskog rata nam govore da se sigurnost naših domova i naše domovine ne treba braniti na kućnim pragovima već tamo gdje postoje izazovi globalne sigurnosti“, rekao je tim povodom Čeko.

U dvije godine u NATO aktivnosti u Mađarskoj sudjelovalo ukupno 256 pripadnika Oružanih snaga.

NATO-ove borbene grupe u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, pod nazivom aktivnosti ojačane budnosti, uspostavljene su u cilju daljnjeg jačanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te sposobnosti kolektivne obrane, stoji u priopćenju.

Hrvatski kontingent sudjeluje u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u okviru Borbene grupe pod vodstvom Mađarske, na temelju odluke Sabora od 11. ožujka 2022. godine.

Grupa pod vodstvom Mađarske sastavljena je i od pripadnika hrvatske, talijanske i turske vojske, a neformalno i snage SAD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!