Kakve su to pješčane muhe koje su navodno izgrizle Slovence na Murteru?

Vijesti 13. kol 202412:36 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Više slovenskih turista upozorilo je na neobične ubode insekata koji su ih napali u kampu na Murteru. Neki su posumnjali da se radi o stjenicama, hrastovim ušima ili grinjama, no obiteljska liječnica žene koja je poslala fotografije slovenskim medijima sumnja da bi mogla biti riječ o pješčanoj muhi. Navodno će je testirati i na lišmaniozu, koju prenosi pješčana muha

Zabrinuti slovenski turisti upozorili su u Facebook grupi na neobične ubode koji se, prema njihovim riječima – šire, otiču, a istovremeno jako peku i još više svrbe, javlja 24ur.com.

Jedna članica grupe napisala je da ju je u unajmljenoj prikolici već od prvog dana nešto grizlo. Prvo su posumnjali na stjenice, pa su oprali posteljinu, ispeglali i koristili sredstva protiv insekata. No, čini se da ni to nije pomoglo jer je uboda bilo sve više, a crvene mrlje oko područja uboda su se širile.

Pješčane muhe su vrsta muha koje se mogu pronaći u tropskim i suptropskim područjima. One su poznate po tome što prenose parazite poznate kao Leishmania, koji mogu uzrokovati bolest poznatu kao lišmanioza. Glavni prenosilac ove bolesti je muha Lutzomyia longipalpis, koja koristi terpenske feromone kako bi privukla partnere za parenje.

One su paraziti koji žive u pijesku i obično se aktiviraju tijekom toplih mjeseci. Pješčane muhe mogu gristi i piti krv, a također mogu prenositi i ozbiljne bolesti. Iako ne uzrokuju epidemije, mogu predstavljati problem za lokalne zdravstvene sustave.

Nedavno je zabilježen slučaj kada su se izraelski vojnici bili izgriženi pustinjskim muhama. Izraelska vojska (IDF) je potvrdila da je početkom godine broj vojnika s kožnim oboljenjem lišmanijaza, uzrokovanim ugrizom pješčanih mušica, dosegao stotinu, prenosi tportal.

Eli Shwarzu, šef Molekularnog laboratorija za tropske bolesti u Medicinskom centru Šeba i predsjednik Izraelskog društva za parazitologiju i tropske bolesti, istakao je tada da su vojnike po svoj prilici ujele pješčane muhe prije nego što su ušli u Gazu, jer je kožna lišmanijaza (u Izraelu poznata i kao “Ruža Jerihona”) endemska je za Izrael, a ne za Gazu.

Nakon što je osoba ugrižena, potrebno je do mjesec dana da se na koži pojave ružne crvene lezije nalik kraterima, ustvrdio je.

Lišmanijaza se pojavljuje i u drugim dijelovima svijeta, posebno u Južnoj Americi, gdje agresivniji sojevi zahtijevaju sistemske tretmane. Američka vojska se prvi put susrela s ovom bolešću kao značajnim problemom za svoje trupe tokom Zaljevskog rata 1990-ih.

Pješčane muhe bile su tema interesa i u Srbiji u veljači ove godine. Tada su stručnjaci za srpske medije objašnjavali da se ovaj parazit se na našim prostorima javlja vrlo rijetko, ali ga ima.

Snežana Tomašević s Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu objasnila je tada za srpske medije da ti mali insekti mogu izazvati dvije opake bolesti.

“U narodu su te muhe poznate kao “nevidi”, nije to nešto što se sada pojavilo. Karakteristično je da su izuzetno male, 2 do 3 milimetra, tihe su i bodu noću. Žućkaste su boje pa se zato i zovu pješčane muhe”, objasnila je doktorica Tomašević.

Sam ubod može biti bolan, ali nije opasan, ističe Snežana Tomašević, no opasno je što ovi insekti mogu prenijeti razne bolesti, pa čak i lišmaniozu, virus koji uzrokuje smrtonosnu bolest – meningitis.

Lišmanijaza je u našim krajevima iskorijenjena šezdesetih godina prošlog stoljeća i od tada se javlja samo sporadično. Slučajevi su zabilježeni uglavnom kod osoba koje su boravile u područjima gdje je bolest prisutna, poput Mediterana, Crne Gore, Grčke.

“Pješčane mušice prenose i virus koji uzrokuje takozvanu papatachi groznicu.Većina ljudi nema simptome ove bolesti. Naziva se i trodnevna groznica, jer prolazi za tri dana.Ipak, preporuka je da ako dođe do uboda, a osjetite bilo kakve simptome, poput temperature i malaksalosti ili promjena na koži, odmah se obratite liječniku kako bi se na vrijeme počelo liječiti”, rekla je tada dr. Tomašević za Prvu TV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!