Plenković: Nisam čuo da vatrogascima fali bilo što od opreme

Vijesti 06. kol 202412:20 0 komentara

Premijer Andrej Plenković kazao je u utorak u Makarskoj da je stanje na požarištima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori dobro ukazavši pritom na važnost prohodnosti šumskih puteva i uređenje zapuštenih privatnih parcela.

Stanje je dobro, u požarima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori nema ozlijeđenih, ni jedan objekt nije izgorio, a šteta u Parku prirode Biokovo manja je nego se činilo na početku, kazao je Plenković nakon posjeta Javne vatrogasne postrojbe u Makarskoj i sastankom s čelnim osobama Hrvatske vatrogasne zajednice.

Istaknuo je da temeljem iskustava treba učiniti napore u boljoj prevenciji, krčenju šuma i prohodnosti protupožarnih šumskih puteva kako bi vatrogasci i vozila mogli doći na lokacije gdje zračne snage tijekom noći ili vjetra nisu u mogućnosti djelovati. Dodao je da se moraju naći i neki mehanizmi poticanja vlasnika da urede zapuštene parcele.

“Moramo naći neke mehanizme poticanja onih koji imaju svoju zemlju, parcele, a drže ih zapuštenima. Ako na jednoj lokaciji imate uređen krasan maslinik ili vinograd, a s druge strane imate područje koje je zaraslo i koje je indicirano da će kod požara napraviti dodatnu štetu i okolnim parcelama, onda moramo naći jedan način da vlasnike učinimo odgovornijima”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na plaće vatrogasaca najavivši da će nakon vladine odluke o povećanju plaća sljedeća zadaća biti dogovoriti u suradnji s DVD-ima minimalni standard, koliki financijski iznos mogu snositi lokalne jedinice, a koliko Vlada još kroz proračun može pomoći vatrogascima.

„Čelnicima DVD-a nije jednostavno pronaći ljude koji bi u sezoni bili vatrogasci zbog privlačnosti plaća u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu”, napomenuo je.

Što se tiče opremljenosti vatrogasaca Plenković je istaknuo da nije čuo da nekome fali bilo što od opreme.

Još jednom zahvalio je vatrogascima i pilotima koji su sudjelovali u gađenju požara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!