Plenković: Nemamo luksuz slati “švercere” u EP

Vijesti 06. lip 202411:14 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u četvrtak zagrebačku katedralu i u društvu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ministra graditeljstva Branka Bačića provjerio kako napreduje obnova jednog od simbola glavnog grada.

Prema njegovim riječima, donji dio katedrale bit će završen prije, a o tome kada će se moći nastaviti bogoslužje i posjeti turista odlučit će stručnjaci. Obnova tornjeva trajat će nešto duže i oni će se vraćati postupno.

Plenković je, odgovarajući na pitanja novinara ispred katedrale, zahvalio ministrima koji su bili s njim, ali i Zagrebačkoj nadbiskupiji, kako je rekao, “na suradnji, partnerstvu i strpljenju” te dodao da je siguran kako će projekt obnove katedrale biti završen onako kako to glavni grad zaslužuje.

Patrik Macek/PIXSELL

Europski izbori

Govorio je i europskim izborima koji će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, 9. lipnja.

“Odradili smo sjajnu kampanju, imali skupove u svim gradovima. Utakmicu 17. travnja gledamo kao prvo poluvrijeme, a 9. lipnja kao drugo. Smatramo da smo napravili kvalitetan program koji simbolizira sve što smo napravili za ovu dublju integraciju Hrvatske u Europsku uniju. 25 mlrd eura na raspolaganju za ovo desetljeće. Plaće, kvaliteta života ide naprijed”, kaže predsjednik Vlade.

Gospodarski rast je, kaže Plenković, ohrabrujući. S dinamkom koja je, kaže, četiri puta veća nego procijenjeni rast na razini europodručja, brže ćemo dostizati zemlje koje su ispred nas. On smatra i da će Hrvatska već 2024. biti na 77,5 posto prosjeka razvijenosti EU-a. “To je realna procjena onoga što je za nas najvažnije”, kaže Plenković.

“Najbolja reprezentacija”

Naglasio je i kako je lista za EU izbore koju predvodi kvalitetna. “Najbolja reprezentacija”, kaže.

“Mislim da smo pokazali tko su oni koji imaju iskustva i zato pozivam birače da podrže listu broj pet”, rekao je.

O DORH-u

Na pitanja o sastanku glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića sa Slavkom Linićem, Brankom Šegonom i Tihomirom Kraljem, kaže kako nema ništa s tim.

“Sve što pridonosi boljem radu DORH-a, ja pozdravljam. … Ja nisam glasnogovornik DORH-a, njih pitajte. Nisam se ni prije petljao ni ne mogu, zakon je takav. DORH je neovisan i samostalan i radi sukladno Ustavu i zakonu”, kaže Plenković.

Domovinski pokret

Partner u Vladi, Domovinski pokret, nastavlja se baviti ideološkim pitanjima. Smetaju li mu njihovi istupi?

“Za mene to u ovom trenutku nije nešto čime se bavimo. Dva tjedna smo fokusirani na kampanju, nema potrebe da to komentiramo”, odgovara.

“Šverceri” u EP-u

Naglašava i kako nemamo luksuz da u Europski parlament šaljemo “švercere”.

“Jako je važno da nemamo taj luksuz, ne šaljemo mi tamo sto zastupnika, treba slati kompetentne ljude koji će surađivati s Hrvatskom vladom. Premalo Hrvatska šalje zastupnika, samo 12, u tijelo koje ima 720 zastupnika da bi si priuštili luksuz švercera”, govori Plenković.

Slučaj Bartulica

Na pitanja o slučaju zastupnika Domovinskog pokreta Stjepe Bartulice koji želi u EP i kojeg, kako sam tvrdi, financira majka, Plenković nije htio odgovarati.

“Nemam se vremena baviti time. Bavim se našom kampanjom. Samo je važno da podržimo listu broj pet s najboljim kandidatima”, rekao je.

Fotografija u doboku

Premijera su pitali i za jučerašnji posjet hrvatskih tekvandoista.

andrej plenković u doboku
N1 / Tina Kosor Giljević

Na susretu s njima obukao je i odjeću koju ovi sportaši inače nose dok se natječu. Premijer je objasnio kako se odjevni predmet u kojemu je jučer fotografiran zove dobok, a ne kimono. “Iznenadili su me, nisam znao da ću se morati presvlačiti”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!