Opet uhićena nepopravljiva poduzetnica: Otkriveno kako je lagala Agenciji da dođe do EU novca

Crna kronika 03. lis 202406:52 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Europski istražitelji ponovno su uhitili Vanju G., riječku poduzetnicu koja je već pod istragom zbog muljanja s novcem iz EU fondova, doznaje N1 iz više izvora. Riječka policija u srijedu je potvrdila da je privela dvije osobe koje se sumnjiči za subvencijsku prijevaru.

Pokušali su, sumnja se, na prijevaru doći do sredstava tijekom natječaja Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Kako uvjeti natječaja nisu bili zadovoljeni, Agencija je Vanji G. odbila isplatiti sredstva.

Ipak, u dva navrata do sada, kako tvrdi EPPO, varajući na natječajima dobila je novac.

Muljaže s ranijih natječaja

Još u veljači 2015. podnijela je zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u sklopu natječaja “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” vrijednog 2.568.377 eura odnosno 19.351.437 kuna. Natječaj je bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 posto, te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto.

I tada je, sumnja se, lažirala financijsku sposobnost firme, odnosno prikazivala uvijek isti novac kao vlastiti udio za projekt prebacujući ga između raznih računa. Naime, vlastiti novac morala je imati jer joj se iz EU fonda refundiralo ono što je sama uložila. Uspjela je tada dobiti 1.510.591,64 eura odnosno 11,394,392.76 kuna. Iako je tvrdila da će financirati nasade smokava i badema novac je podigla u gotovini. Zbog toga je u listopadu 2023. nakratko završila i u istražnom zatvoru.

Agencija otkrila nepravilnosti

Zatim je u srpnju ove godine protiv nje proširena istraga zbog još jedne subvencijske prijevare. Posumnjalo se da je podnijela lažnu prijavu za izravna plaćanja kroz Integrirani administrativni kontrolni sustav (IAKS) za mjere ruralnog razvoja, financirane iz EPFRR-a

Pri tome je navela da ima u zakupu poljoprivredno zemljište kod Dubrovnika, no do toga zemljišta došla je, sumnja se, na prijevaru. Ipak, podatke o zemljištu priložila je uz tri zahtjeva koja je između svibnja 2019. i srpnja 2021. podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Agencija je na temelju prva dva zahtjeva isplatila 58.885,91 eura, dok je u trećem zahtjevu utvrdila nepravilnosti, zbog čega nije došlo do još jedne isplate u iznosu od 6.839,33 eura. Zbog toga je EPFR, kako je u srpnju ove godine priopćio EPPO, pretrpio gubitak od 58.885,91 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!