Počeli upisi u zagrebačke dječje vrtiće, prvi rezultati 19. lipnja

Vijesti 13. svi 202412:46 0 komentara
Unsplash/Lucas Alexander

Upisi u zagrebačke dječje vrtiće počeli su u ponedjeljak, podnošenje zahtjeva moguće je isključivo putem portala Moje ZG e-usluge, odnosno na poveznici e-VRTIĆI, koja će biti aktivna do 23. svibnja, a prvi rezultati bit će objavljeni 19. lipnja.

Roditelji/skrbnici zahtjev za upis djeteta podnose isključivo putem elektroničke prijave na poveznici https://eupisi.zgvrtici.hr/welcome samo jednom gradskom dječjem vrtiću (primarni izbor).

Također, postoji mogućnost odabira i drugoga gradskog dječjeg vrtića kao alternativne opcije za slučaj da dijete ne bude primljeno u dječji vrtić koji je bio primarni izbor. Dječji vrtić koji je alternativna opcija razmatra te prijave nakon što je obradio i prihvatio zahtjeve za upis djece kojima je bio primarni izbor, ako ima preostalih slobodnih mjesta za upis.

Za elektroničku predaju zahtjeva za upis djeteta nužno je posjedovati NIAS vjerodajnicu značajne ili visoke razine sigurnosti za prijavu u sustav te adresu elektroničke pošte (e-mail) ili/i osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani.

Uz zahtjev za upis djeteta u jaslice i vrtić te u program predškole (u trajanju od 250 sati) potrebno je elektroničkim putem priložiti skenirane/fotografirane dokumente koji su navedeni u obavijestima.

Kako bi roditeljima/ osigurali optimalnu tehničku podršku u korištenju aplikacije tijekom postupka upisa djece, otvoren je Helpdesk s adresom: [email protected].

Iz Grada su najavili da će 19. lipnja biti objavljeni prvi, a 10. srpnja zaključni rezultati upisa u vrtiće.

Kapaciteti vrtića značajno povećani, no problema bi moglo biti s jaslicama

Iako je u Gradi Zagrebu kapacitet vrtića značajno povećan, iz gradske uprave očekuju da bi problema moglo biti s brojem mjesta u jaslicama, jer roditelji upisuju djecu u vrtiće sve ranije.

“Prošle godine smo imali nezapamćeno veliki broj zahtjeva za upis u vrtiće, bilo ih je 30 posto više nego godinu ranije”, izjavila je nedavno zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Jedan od razloga za takav skok interesa bila je i mogućnost da se prvi put od 2016. dopušta upis djece korisnika mjere “Roditelj odgojitelj”, no najviše je porastao broj zahtjeva za jaslice – za 70 posto, čak tisuću više nego godinu prije.

Lani je tako inicijalno upisano 7140 djece, no ostalo je preko 3000 neupisanih.

Tijekom ove pedagoške godine otvorena su tri vrtića, a krajem godine upisano je još 300 djece. Među novoupisanom djecom 20 do 25 posto su s teškoćama u razvoju, naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Ove godine Grad Zagreb dodat će nove kapacitete. “Deset vrtića se gradi, očekujemo da će pet biti spremno u prvom tjednu rujna, što bi značilo 600 novih mjesta, povrh 300 koje smo otvorili tijekom godine, a onda do kraja godine preostalih 400 mjesta”, rekla je Dolenec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!