Počelo je suđenje međimurskom županu: USKOK tvrdi da je uzeo mito da sredi važan posao

Crna kronika 09. ruj 202409:38 0 komentara
Ana Raić / N1

Na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje međimurskom županu Matiji Posavcu optuženom za trgovanje utjecajem i primanje mita. Iako je u rujnu 2021. bio uhićen te je dao ostavku, na novim izborima Posavec je ponovno izabran za župana, a ove godine izabran je i u Sabor, no stavio je mandat u mirovanje.

Optužnicom su osim Matije Posavca obuhvaćeni i Josip Kobal, član upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije te Milorad Novković, sada već bivši pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije.

Detalji optužnice

USKOK tvrdi da je od početka svibnja do početka srpnja 2021. Posavec na Kobalov zahtjev napravio sve kako bi mu osigurao mjesto u upravnom vijeću Županijske uprave za ceste Međimurske županije, za što je prethodno, vjeruju istražitelji, uzeo i 10 tisuća kuna mita. Kobal se, prema tvrdnjama USKOK-a, obratio Posavcu jer je ovaj kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine županije i njezinih radnih tijela. Iskoristio je, stoji u optužnici, vrijeme tijekom predizborne kampanje te je tražio od Posavca da se, ako pobjedi, založi za njega.

Tako je i bilo, navodi se dalje u optužnici jer je Posavec iskoristio činjenicu da su njegovi vijećnici imali apsolutnu većinu u županijskoj skupštini te je predložio popis kandidata za upravno vijeće ŽUC-a na kojem je bio i Kobal.

Nezakonito zapošljavanje?

Nešto ranije, tijekom travnja 2021. godine, Posavec je, stoji u optužnici, tražio Novkovića da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju njegove poznanice.

Radilo se o radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, no, USKOK primjećuje da da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u tom Odsjeku nije sistematizirano nijedno takvo radno mjesto.

Zato, stoji u optužnici, Novković mijenja pravilnik i prilagođava ga Posavčevoj kandidatkinji. Raspisuje natječaj, daje djevojci pitanja za testiranje i na kraju ju zapošljava, rekonstruirao je USKOK. Ključni dokazi protiv Posavca su tajne snimke njegovih razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!