Počinje gradnja važne ceste u Zagrebu

Vijesti 19. lis 202410:02 0 komentara
Sarajevska cesta
Grad Zagreb

Radovi na proširenju i rekonstrukciji Sarajevske ceste, novom južnom cestovnom ulazu u Zagreb, ali i prvom proširenju tramvajske mreže u Zagrebu nakon dvadeset godina, počinju idući tjedan, izvijestili su u subotu iz zagrebačke gradske Uprave.

Sarajevska cesta bit će proširena u punom profilu koji uključuje tri kolne trake za automobile u svakom smjeru te obostranu pješačku i biciklističku stazu. Time će se omogućiti sigurnost i protočnost za različite vrste sudionika u prometu, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, dodavši kako je to jednog od najavljenih strateških projekata.

Radovima je obuhvaćena izgradnja 1,8 kilometara ceste te 2,25 kilometara tramvajske pruge. Nova tramvajska pruga spojit će Aveniju Dubrovnik s Ranžirnim kolodvorom, gdje će se izgraditi zaokretnica i objekt ZET-a.

Nova prometnica koju gradi Grad Zagreb nadovezuje se na projekt Hrvatskih autocesta, koje izvode novi cestovni vijadukt preko Ranžirnog kolodvora Zagreb i spoj do mreže autocesta, čime će biti otvoren novi južni ulaz u grad, ističu u priopćenju iz Grada Zagreba.

“Sve imovinsko-pravne prepreke na trasi Sarajevske ceste su riješene, što znači da više nema pravnih zastoja koji bi odgađali početak radova”, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

“Proširenje Sarajevske ceste dio je naših velikih investicija u cestovne koridore kako bi smanjili prometne gužve. Ova prometnica je ključna za povezivanje grada s obilaznicom preko Ranžirnog kolodvora, što će značiti puno brži i učinkovitiji promet na južnom ulazu u grad“, naveo je Tomašević.

Vrijednost radova na Sarajevskoj cesti je 25 milijuna eura, za što gradska uprava Zagreba očekuje većinsko sufinanciranje iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Završetak radova predviđen je krajem 2025. godine, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!