Poplava u Podgori: Građani prozivaju Hrvatske vode

Vijesti 06. lis 202414:19 0 komentara
Matko Begovic/PIXSELL

Obilna kiša koja je skoro tri sata bez prestanka padala na makarskoj rivijeri, od Podgore je napravila kaos. Vodena bujica nosila je sve pred sobom, od automobila do inventara ugostiteljskih objekata, a na terenu su bile sve raspoložive vatrogasne snage s Rivijere.

Podgorani su uklanjali nanose blata i kamenja, najveći problem stvorili su betonirani, neodržavani i zatrpani potoci koji se od Biokova slijevaju u more tako da je voda našla svoj drugi put i sve je poplavilo.

Kiša je padala bez prestanka tri sata.

‘Ovo je druga ili treća ovakva poplava u zadnjih 10 do 15 godina, a nakon ovoljetnog požara u Podgora Selu, kiša je izgoreno granje odnijela u dva potoka čime su začepljeni, a prije toga dijelom i betonirani i onda su se naravno izlili iz svojih korita’, kazao je za Slobodnu Dalmaciju jedan Podgoranin dok čistio kamenje i blato ispred kuće.

I dok dio građana protiva‘‘Hrvatske vode‘‘ jer su se kao i prije četiri godine, potoci začepili, stare karte iz doba Austro-Ugarske, otkrivaju da ulica je kojom je jučer prošao ‘vodeni val’ u Podgori nekoć bila – bujični potok, koji je služio za nesmetan protok oborinskih i bujičnih voda prema moru. Potok je bio ucrtan u karti iz 1835. godine, piše Dalmacija Danas.

Međutim, potok je s vremenom u zabetoniran, čime je onemogućeno pravilno otjecanje vode, što je dodatno pogoršalo situaciju. Gotovo sva mjesta na Rivijeri imaju i po nekoliko potoka kroz koje su se tisućama godina slijevale vode s Biokova, donosile kamenje i tako zajedno s morem formirale nadaleko poznate plaže. Neki od njih cijevima su stavljeni pod zemlju, dio ih je očito zabetoniran, a oni koji su ostali otvoreni čiste se slabo i nikako.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!