Pola Europe je pod vodom, provjerili smo prijete li poplave Hrvatskoj

Vijesti 16. ruj 202409:54 0 komentara

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, gostovao je kod Mašenke Vukadinović u emisiji Novi dan gdje su razgovarali o poplavama diljem Europe koje je donijela ciklona Boris i o spremnosti Hrvatske na vodeni val.

Situacija u srednjoj i istočnoj Europi je krajnje dramatična.

Broj poginulih u poplavama u središnjoj Europi popeo se u nedjelju na osam, nakon što su tisuće ljudi evakuirane iz svojih domova u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Rumunjskoj. Sada se za veliki val priprema i Mađarska.

U Hrvatskoj situacija superpovoljna

“Kod nas je situacija superpovoljna s obzirom na ostatak Europe”, ocjenjuje Tomislav Novosel: “Već dva dana nemamo nikakve mjere obrane od poplava. Jednostavno se pripremamo i čekamo velike dotoke Mure, Drave i Dunava.”

“Sava se izlila, ali to su normalni vodostaji, metar ispod visine potrebne za posebne mjere zaštite od poplave”, govori.

Tomislav Novosel
N1

Kako ćemo proći u cikloni Boris?

Izgleda da ćemo dobro proći u ovoj cikloni Boris:

“Akumulacije su iznivelirale dotoke i protoke rijeke Drave. Kolege iz Mađarske najavljuju vrlo visoki vodostaj Dunava, iznad 800. Ovo će biti sigurno top pet vodostaja Dunava u povijesti”, ističe zanimljiv podatak Novosel.

Stanje s nasipima

Na pitanje jesu li se korigirali maksimalni vodostaji s obzirom na klimatska događanja, Novosel odgovara:

“Kod nas je 80 posto nasipa, imamo ih preko 4000 kilometara u Hrvatskoj, dimenzionirano na stogodišnje veliku vodu i sigurnosna rješenja od metar i 20.”

Otkrio je i gdje nedostaje infrastrukture za zaštitu od poplava: “Nekoliko dionica nizvodno od Zagreba gdje je stara cesta ujedno i nasip. To je ostalo da nadogradimo, odnosno podignemo kvote.”

Zaključuje kako su izvukli pouku iz 2010. i 2013., odnosno situacije s Dunavom i na temelju toga nadograđuju sustav.

“Vodni val rijeke Dunav dočekujemo – mirno”, zaključuje Novosel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!