Policija o snimci sa Jaruna: Strani radnici nisu napali mladiće

Vijesti 21. kol 202421:05 2 komentara
Vanja Kranic / N1

Društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj strani radnici trče za maloljetnicima na zagrebačkom Jarunu.

O incidentu je RTL razgovarao s pomoćnikom načelnika za javni red i sigurnost u Zagrebu, Tomislavom Krtinićem

Radnici koji su sudjelovali u incidentu progovorili su za RTL i opravdali se činjenicom da su meta stalnih napada.

“Htjeli su ih zadržati do dolaska policije”

“Građani ne trebaju biti zabrinuti. Stanje sigurnosti je povoljno i dobro u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. To su jedna od najsigurnijih mjesta za živjeti na Zemlji.

Što se tiče ovog događaja i famozne snimke, došlo je do pogrešne percepcije građana. Ne radi se o napadu stranih radnika na naše državljane. Naime, strani radnici nisu išli s namjerom da napadnu nekoga, nego da zadrže do dolaska policije mladiće za koje smatraju da su ranije počinila kaznena djela”, objašnjava Krtinić.

“Stranci nisu ugroza, nego građani ovog grada”

Komentirajući širenje ovakvih snimaka i utjecaj toga na oblikovanje percepcija građana, pomoćnik načelnik rekao je da to nije dobro:

“Pogotovo nije dobro da pojedinci to koriste kao sredstvo širenja mržnje.

Pozivamo građane da ne podliježu takvima jer je stanje sigurnosti povoljno. Stranci koji radi u Hrvatskoj, u Zagrebu ih ima 55.000 prijavljenih, nisu nikakva ugroza nego su građani ovog grada i ove policijske uprave.

Komentirajući učestalost napada na strane radnike, Krtinić je kazao:

“Percepcija je da je bilo puno napada. Svaki napad je težak događaj, ali istaknut ću da od razbojništava, u svega 0,7 posto su žrtve strani radnici. Dakle, svaki 150. je strani radnik koji je žrtva razbojništva. To je ispodprosječna brojka”, otkriva pomoćnik načelnika.

Ne podliježite mržnji

“Građanima bih poručio da ne podliježu mržnji. Strani radnici su došli u našu zemlju zarađivati za kruh. S njima trebamo biti dobri, kao i oni s nama.

Od njih ne prijeti nikakva ugroza. Ne treba podlijegati mržnji pojedinaca. Nažalost, imamo pojedince koji koriste to kao gorivo za mržnju”, zaključuje Krtinić.

Jedan od stranaca napominje da napadače znaju otprije.

“Posljednjih 10 dana im stvaraju probleme, a našeg prijatelja su napali. Uhićenog mladića su ipak pustili, a policija, koja je stigla za pola sata, sastavila je zapisnik. U šoku smo”, rekao je za RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare