Katastrofalni požari divljaju Dalmacijom. Policija poslala važno upozorenje građanima

Vijesti 02. kol 202416:34 0 komentara
požar Tučepi, vatrogasci
N1/Fran Rubil

Iz policije podsjećaju da je od 1. lipnja do 1. listopada zabranjeno loženje vatre na otvorenom.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Vinjana Donjih, Vojnića Sinjskog i Tugara zabilježeni su požari otvorenog prostora, nastali kao posljedica neodgovornog ponašanja prilikom spaljivanja lišća i suhe trave, otpada i loženja roštilja.

Naime, u mjestu Vinjani Donji osoba je palila lišće i suhu travu. Nije bilo potrebe za postupanjem vatrogasaca. U mjestu Tugare osoba je u prostoriji bez krovišta ložila vatru za roštilj, međutim uslijed vjetra jedna šiška je prebačena preko zida, te je izbio požar u kojem je opožareno 100 metara kvadratnih suhe trave i niskog raslinja, dok je u Vojniću Sinjskom osoba pored kuće palila smeće, te je opožareno 50 metara kvadratnih suhe trave i raslinja.

U sva tri navedena događaja postupanjem policijskih službenika osobe su identificirane te su poduzete mjere i radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti i neodgovornog ponašanja mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Također ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom ( izazivanje opasnosti za živote ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega), za koje je zakonom zapriječena kazna od 6 mjeseci do 5 godina.

Iz PU splitsko-dalmatinske napominju da je temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna od 1990 do 19900 eura ili kazna zatvora do 60 dana.

Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura.

Također, istim je Zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 130 do 1990 eura za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Policija poziva građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.

Također apeliraju na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!