Policija pronašla napadača na gay turiste u Splitu: “Ako putujete u Hrvatsku, budite na oprezu”

Vijesti 21. srp 202412:24 0 komentara
Ricky Liu u moru s dečkom
Ricky Liu / Instagram

Splitska policija pronašla je osobu koja se iz homofobnih motiva odlučila napasti Britance na splitskoj plaži Bačvice. Riječ je o influenceru Rickyju Liu, njegovom dečku i njihovom prijatelju.

“Fotografirali smo se u moru, a onda nas je skupina djece počela gađati pijeskom. Otišao sam do njih i zamolio ih da ne bacaju pijesak i da nas puste na miru. A onda su počeli vikati da smo gej. Ali na kraju su otišli. Nastavili smo se fotografirati, a onda opet napad pijeskom”, objavio je Liu pa nastavio:

“Kasnije je jedna žena na nas bacila cigaretu, a drugi nas je muškarac pratio i udario mog prijatelja šakom. Ako si gay i putuješ u Hrvatsku, moraš biti na oprezu. Nisam ljut, nego razočaran. Moram se brinuti za svoju sigurnost na ostatku ljetovanja.”

Prenosimo u cijelosti što je o ovom slučaju objavila splitska policija:

U odnosu na objavu na društvenim mrežama o napadu na pripadnika LGBT zajednice u Splitu na plaži Bačvice, iako neposredno po događaju nismo imali zaprimljenu prijavu, niti je zatražena intervencija policije, već smo za događaj saznali objavom u medijima, odmah nakon saznanja inicirali smo istraživanje koje je u vrlo kratkom roku rezultiralo utvrđivanjem činjenica i otkrivanjem identiteta sudionika.

Po prikupljenim saznanjima događaj se dogodio 12. srpnja 2024.godine oko 15 sati na plaži Bačvice. Utvrđen je identitet osobe za koju je oštećena osoba navela da je fizički napao jednog od njih. Radi se o muškarcu starom 31 godinu s područja Virovitice.

Muškarac je 14. srpnja 2024. godine oko 00:30 sati baš na Bačvicama od strane policajaca Druge policijske postaje Split uhićen zbog posjedovanja droge. Tada je utvrđeno da je Općinski sud u Zagrebu za njim raspisao potragu zbog određenog istražnog zatvora. Istu noć odveden je u Zatvor u Zagrebu i tamo se nalazi. S obzirom na to da se muškarac trenutačno nalazi u zatvoru o svim utvrđenim činjenicama, radi daljnjeg postupka, obavijestit ćemo Općinsko državno odvjetništvo Split.

U odnosu na ostale sudionike utvrđeno je da se radi o djeci mlađoj od 14 godina radi čega su pozvani u službene prostorije u pratnji roditelja. S obzirom na činjenicu da dijete prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske (osoba do navršenih 14 godina) nije kazneno odgovorno, prema njima se ne mogu pokrenuti kazneni i ili prekršajni postupci, već se postupa na temelju mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, o svemu utvrđenom poslat ćemo izvješće nadležnom državnom odvjetništvu i Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područnom uredu u Splitu.

Unatoč uloženom trudu do ovog trenutka nismo mogli stupiti u kontakt s oštećenim osobama iako smo pokušali na sve trenutačno dostupne načine, radi čega ćemo uputiti traženje putem međunarodne policije suradnje kako bi se u sklopu istraživanja s oštećenima obavio razgovor. Utvrđeno je da su oštećeni u vrijeme javne objave snimke već napustili naše područje (po saznanjima boravili su na području Splita od 11. do 16. srpnja 2024. godine) i nismo mogli osobno s njima obaviti razgovor.

U sklopu pokrenutog istraživanja žurno su provedene mjere i radnje koje su u najkraćem mogućem roku rezultirale utvrđivanjem identiteta sudionika, ključnih činjenica i okolnosti vezanih uz postojanje odgovornosti. Na ovaj način još jednom je potvrđena činjenica da policija posebnu pozornost posvećuje događajima koji imaju obilježja diskriminacije, nasilničkog ponašanja i zločina iz mržnje i da se oštećene osobe mogu s punim povjerenjem obratiti policiji kako bi dobili adekvatnu zaštitu, ali i kako bi se provela adekvatna istraživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!