Politico prognozira: Evo tko bi mogli biti hrvatski zastupnici u novom sazivu EP-a

Vijesti 05. lip 202409:55 0 komentara
Aris Oikonomou / AFP, PIxabay / Ilustracija

Oko 350 milijuna ljudi ima pravo glasa na europskim izborima koji će se u Hrvatskoj održati u nedjelju. Sve relevantne ankete pokazuju da bi Europski parlament mogao oštro skrenuti udesno. Politico piše da bi broj krajnje desnih zastupnika u Europskom parlamentu mogao premašiti broj onih iz Europske pučke stranke desnog centra iz koje dolazi i aktualna predsjednice Komisije Ursula von der Leyen, a spekulira se i o tome koje bi se koalicije mogle pojaviti nakon 9. lipnja.

To je uglavnom jasno. Ali pitanje na koje zasad nije bilo odgovora, a koje sve zanima je: Tko bi mogli biti novi europarlamentarci?

POLITICO je sastavio popis imena za koje smatra da bi mogli biti izabrani u sljedeći saziv Europskog parlamenta. Kao i kod svake predizborne projekcije, i ovu treba gledati sa zrnom soli, upozoravaju. Analiza koju je POLITICO napravio temelji se na anketi Poll of Polls koju su kombinirali s listama kandidata iz pojedinih zemalja.

Što se tiče poznatih europskih imena, POLITICO piše kako je, ako izuzmemo iznenađenja u posljednjem trenutku, superzvijezda francuske krajnje desnice Jordan Bardella jednom nogom već u EP-u, a vodeći dvojac Zelenih – Nizozemac Bas Eickhout i Nijemica Terry Reintke – također bi se trebali vratiti. AfD-ov Maximilian Krah prekinuo je kampanju i odstupio s čela stranke nakon primjedbi o SS-u, ali bilo je prekasno da se njegovo ime ukloni s glasačkih listića pa tako ostaje vodeći kandidat ove krajnje desne stranke.

Različite zemlje imaju različite sustave glasovanja. Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Slovenija i Švedska imaju preferencijalni sustav, navodi Politico. Na temelju obrazaca s prethodnih izbora, POLITICO je projicirao rezultate kao da su izborne liste zatvorene. Ovo je svakako detalj koji treba imati na umu prilikom tumačenja analize.

Koga bismo iz Hrvatske mogli gledati u sljedećem sazivu EP-a? Ako je prognoza POLITICA točna, riječ je o uglavnom već dobro poznatim licima i nekoliko novih. HDZ će, tako, dobiti pet zastupnika, SDP četiri, a Most, Možemo i Domovinski pokret po jednog.

POLITICO / Screenshot

Valja napomenuti da se Politico prilikom izlistavanja imena vodio redoslijedom na listama, a od ranije znamo da izabrani zastupnici mogu u Bruxelles poslati svoje zamjenike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!