Rezala salamu pa se porezala po prstu. Dućan joj mora platiti 5000 eura

Vijesti 20. lis 202409:11 0 komentara
Hladnjak sa salamama i mesom
Pexels / Ilustracija

Trgovački lanac radnici mora platiti blizu 5000 eura plus kamate jer se režući salamu porezala po prstu.

Radnica je ispričala kako je kupcu rezala salamu na mesoreznici pa joj se ruka kojom je držala salamu u jednom trenutku poskliznula, piše Danica.hr.

Pritom je zadobila reznu ranu na desnom kažiprstu te je zbrinuta na hitnom bolničkom odjelu. Poslodavac i liječnik obiteljske medicine nakon toga “nisu podnijeli, a radi postupka utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu, prijavu za ozljedu na radu kod nadležnog HZZO-a”.

Nakon izvođenja svih dokaza i saslušanja sudskog vještaka, sud je zaključio kako je za ozljedu poslodavac kriv 90 posto jer nije proveo proceduru zaštite na radu i obučavanja zaposlenice za siguran rad na mesoreznici. Radnica je kriva 10 posto jer nije koristila dodatnu napravu za pridržavanje salame.

Presuda je nepravomoćna

“No, sud ne prihvaća nalaz i mišljenje vještaka zaštite na radu u dijelu u kojem navodi da je radnica izvodila radnje vlastitom voljom te da je iz tog razloga pridonijela nastanku štete, odnosno ozljede.

Naime, na temelju iskaza svih svjedoka, sud je utvrdio da se od tužiteljice, kao i ostalih zaposlenika, očekivalo da radi sve poslove koji su potrebni za funkcioniranje trgovine, pa tako i na mesoreznici.

Stoga sud ne prihvaća mišljenje vještaka da je tužiteljica pristupila radu na mesoreznici isključivo svojom vlastitom voljom, odnosno samoinicijativno jer upravo je to bio jedan od njenih radnih zadataka”, ističe sudac.

Radnici je dosuđena odšteta u iznosu 2650 eura te troškovi parničnog postupka od 2300 eura. Na to idu i kamate. Presuda je nepravomoćna i na nju se poslodavac može žaliti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!