Povjesničar: Mi ne slavimo antifašizam, pitanje je tko uopće zna što se danas obilježava i zašto

Vijesti 22. lip 202410:35 2 komentara

Povjesničar Hrvoje Klasić s našom Mašenkom Vukadinović u Novom danu komentirao je obilježavanje Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma.

Hrvoje Klasić istaknuo je da je 22. lipanj dobar datum za obilježavanje Dana antifašističke borbe: “Borba protiv fašizma, ustaštva krenula je ranije”, objasnio je.

“Mi ne slavimo antifašizam, tu i tamo ga se netko sjeti u šumi, ali sada da idete po gradu bi bilo pitanje tko uopće zna što se danas obilježava i zašto se obilježava. Što se tiče revizionizam, danas mi puno više o njemu pričamo, ali on nije krenuo od prije par godina. Rodonačelnik revizionizma je Franjo Tuđman, on je taj koji je to omogućio tada sa svojim autoritetom i ulogom u državi i HDZ-u, da je neke stvari stopirao ništa od toga ne bi bilo. Na njegov prijedlog se osniva Dan antifašističke borbe, u Ustav ulazi antifašizam, on je bio antifašist, partizan. S druge strane spomenici posvećeni žrtvama antifašizma i partizanima se ruše, a imena ulica se daju po istaknutim pojedincima iz Nezavisne Države Hrvatske”, dodao je Klasić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare