Požar u Osijeku pod kontrolom, odjekivale i eksplozije: “Pretpostavljamo da se radi o plinskim bocama”

Vijesti 15. ruj 202411:11 2 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Požar skladišnih prostora u osječkom južnom predgrađu je pod kontrolom, tijekom gašenja nitko nije ozlijeđen, ali materijalna šteta je velika, izvijestio je u nedjelju Gradski stožer Civilne zaštite

Načelnik Stožera dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio novinarima na mjestu događaja kako su u požaru, koji je buknuo tijekom noći, gorjela skladišta više poslovnih subjekata.

U požaru, a niti tijekom gašenja nitko nije ozlijeđen. Šteta je velika, točno će se procijeniti idućih dana, ali odmah se može vidjeti da je velika, jer su skladišta gotovo u potpunosti izgorjela, kao i roba koja je tamo bila uskladištena, rekao je Vulin.

Dodaje kako je požar relativno brzo požar stavljen pod kontrolu, i sada je pod kontrolom te da nema opasnosti od njegova širenja.

Vulin ističe kako se vodila velika borba da se požar ne proširi na obližnju benzinsku crpku jer bi onda i posljedice bile veće, kao i šteta, a moguće da bi postojala i ugroza stanovništva.

Eksplozije u jednom skladištu, pretpostavka da se radi o plinskim bocama

Tijekom gašenja požara dogodile su brojne eksplozije u jednom skladištu, a možemo pretpostavljati da se radi o plinskim bocama i bocama pod tlakom, koje su uslijed topline i djelovanja požara eksplodirale, ali nitko od vatrogasaca u tom trenutku nije bio u blizini, kazao je Vulin.

Pojašnjava kako je bilo izdimljavanja, vjetar je dim nosio prema nenaseljenom području na istoku, ali se, zbog relativno snažnog vjetra požar brzo širio.

Dojavu o požaru skladišta u južnom predgrađu dobili smo nešto poslije 3 sata, a u trenutku dolaska na požarište vjetar je puhao brzinom od osam metara u sekundi i brzo se širio kroz unutrašnjost objekta, kazao je zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković.

JVP Osijek

Na intervenciji su sudjelovala 22 vozila i 78 vatrogasaca s osječkog područja. Velika se borba vodila za sprječavanje širenja požara na obližnju benzinsku crpku. Također, još ne znamo točno koji su sve materijali bili uskladišteni ali u jednom dijelu bili su guma i neka maziva, na što smo bacili pjenu, pa je i to lokalizirano, pojasnio je.

Najavio je kako će potpuno gašenje požara vjerojatno još dugo potrajati, a s obzirom na to da postoji opasnost urušavanja krovne konstrukcije objekta koja je uslijed požara znatno oštećena, mora se paziti na sigurnost vatrogasaca, od kojih do sada nitko nije ozlijeđen.

Tijekom gašenja dogodila se jedna eksplozija, koja je odbacila dvojicu vatrogasaca, ali oni su nastavili gasiti požar, tako da nije bilo ozljeđivanja, izvijestio je Ivković.

JVP Osijek

Zamjenik načelnika osječko-baranjske Policijske uprave Darijo Premec rekao je kako će očevid početi kada se za to steknu svi uvjeti, ali je teško očekivati da će to biti danas.

Očevidom ćemo utvrditi gdje je točno počeo požar, kazao je Premec dodavši kako će se uskoro otvoriti promet na južnoj osječkoj obilaznici jer se u međuvremenu smanjila opasnost od izdimljavanja.

Pema neslužbenim informacijama požar se dogodio na prostoru gdje se nalaze skladišta nekoliko tvrtki, među kojima “Lagermax” i “GLS”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare