Pravobraniteljica dala Bulju rok od 15 dana da se očituje o zabrani izložbe

Vijesti 15. ruj 202419:26 3 komentara
Miro Bulj u Saboru
Patrik Macek/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter reagirala je na potez gradonačelnika Sinja Mire Bulja, kojim je zabranio održavanje izložbe "Susret na Tromeđi" suvremene hrvatske fotografkinje Inije Herenčić, iz razloga što ju je organiziralo Srpsko narodno vijeće.

Izložba se trebala održati 4. rujna od 20 sati u Gradskoj galeriji Sikirica.

“Kao gradonačelnik Grada Sinja, ne mogu dopustiti održavanje izložbe Inije Herenčić “Susret na tromeđi”, koju organizira Galerija Sikirica uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća. Naime, veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram voditi računa o osjećajima građana koji su me izabrali”, dio je Buljova objašnjenja.

Pučka pravobraniteljica je zatražila očitovanje Mostova zastupnika.

Prenosimo njen dopis u cijelosti:

Poštovani gradonačelniče Bulj,

proteklih dana u medijima je objavljeno da ste Gradskoj galeriji Sikirica uputili dopis kojim ste zabranili održavanje izložbe fotograflja Inije Herenčić “Susret na tromeđi”, koja prati tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Sijelo tromeđe” koja se odvija u selu Strmica, a na kojoj se predstavljaju narodni običaji hrvatskih Srba i onih iz susjednih država.

S tim u vezi, navodimo Vam da je pučka pravobraniteljica opunomoćenica Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama koje je prihvatila Republika Hrvatska. Radi ispitivanja povreda ustavnih ili zakonskih prava i sloboda pučka pravobraniteljica, sukladno Zakonu o pučkom pravobranitelju (NN br. 76/12) može pokrenuti ispitni postupak. Dodatno, navodimo Vam i da sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije (NN br. 85/08, 112/12) pučka pravobraniteljica obavlja i poslove središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije.

U medijima se ističe da ste izložbu zabranili navodeći da morate voditi računa o osjećajima građana koji su vas izabrali te da kao gradonačelnik i saborski zastupnik morate voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, pri čemu ste prvenstveno istaknuli Domovinski rat, kao i zbog toga jer je jedan od donatora izložbe Srpsko narodno vijeće.

S obzirom da sva tijela pri odlučivanju, uključujući i ona na lokalnoj razini, trebaju primjenjivati pravni okvir koji postavljaju Ustav, potvrđeni međunarodni ugovori i zakoni RH, da Ustav RH jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a pripadnicima nacionalnih manjina ravnopravnost i kulturnu autonomiju, koja predmnijeva održavanje, razvoj i iskazivanje vlastite kulture te očuvanje i zaštitu svojih kulturnih dobara i tradicije, temeljem čl. 19. st. 1. i 2. Zakona o pučkom pravobranitelju i čl. 10. st. 2. Zakona o suzbijanju diskriminacije molimo da se u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovoga dopisa očitujete o razlozima te osobito na temelju koje pravne osnove ste zabranili održavanje odnosno tražili obustavljanie navedene izložbe.

Nadalje, molimo da za potrebe ispitnog postupka pučke pravobraniteljice očitujete oko postupka koji je prethodio odnosno kako je došlo do obustavljanja izlozbe. Prema javno dostupnim informacijama, u e-mailu poslanom ravnateljici Galerije Sikirica, Dragani Modrić, naložili ste joj da obustavi planiranu izložbu, s obzirom na otvaranje koje je bilo predviđeno za 23.8.2024., koja Vas je prvotno poslušala, da bi potom novo otvorenje zakazala za 4. rujna, kada ste javno istupili, i tako zaključno obustavili otvorenje i održavanje izložbe, navodeći pri tome da nalažete da se obustavi planirana izložba. Prema navodima u javnosti dodatno ste pojasnili da niste bili obaviješteni, odnosno da je kako navodite gradska ustanova bez vašeg znanja odlukom ravnateljice dogovorila suradnju sa Srpskim narodnim vijećem i organizirala izložbu u prostorijama gradske ustanove kojom upravlja Grad Sinj.

Molim Vas stoga ovim putem da se očitujete oko postupka, a osobito vezano za zabranu odnosno obustavljanje planirane izložbe. Osobito molimo da odgovorite kojim aktom je propisano da ustanova mora obavijestiti ili konzultirati gradonačelnika o održavanju događaja, koliko puta je ova ustanova to ranije ucčinila te koliko puta ste kao gradonačelnik pozitivno, a koliko puta negativno odgovorili i iz kojih razloga.

Dodatno, molimo da nam uz očitovanje dostavite dopis kojim ste Gradskoj galeriji Sikirica zabranili održavanje odnosno tražili obustavljanje izložbe. Molimo da dostavite i svaku drugu informaciju ili pojašnjenje koje Vi smatrate bitnima u predmetnom slučaju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare