Predao se poduzetnik koji je s Bandićevim suradnikom osuđen u ‘aferi suhi led’. U zatvoru je

Matija Habljak/PIXSELL

Poduzetnik Davor Ljubić, koji je jučer u aferi 'suhi led' nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora predao se policiji, te je odveden u istražni zatvor. Naime, za svaku kaznu dužu od pet godina zatvora obavezno se određuje istražni zatvor, pa je tako bilo i u Ljubićevom slučaju. Rješenje o istražnom zatvoru jučer je donio Županijski sud u Zagrebu.

Ljubić je proglašen krivim jer je sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Rahelom Valentić zaključilo da je u dogovoru s nekadašnjim gradskim pročelnikom za zdravstvo Zvonimirom Šostarom od 2006. do 2013. izvlačio novac preko ‘suhog leda’, metode za čišćenje klimatizacije i ventilacije u sportskim dvoranama. Šostar mu je, prema nepravomoćnoj presudi, odobravao plaćanja svih faktura iako, kako je utvrdio sud, dio poslova nije bio obavljen. Neka čišćenja fakturirana su iako dvorane uopće nisu imale klimu. Za to je kažnjen s četiri godine zatvora.

Sam Ljubić pričao je svojim suradnicima kako polovinu izvučenog novca mora vraćati Šostaru. Isplaćeno mu je, prema nepravomoćnoj presudi, više od 52 milijuna kuna, dok je obavljeno radova za oko 13,4 milijuna kuna. Sve ostalo, gotovo 39 milijuna kuna, Grad Zagreb je preplatio Ljubićevoj firmi, odnosno za taj iznos gradski proračun je oštećen.

Ako presuda postane pravomoćna Gradu bi taj novac trebao biti vraćen.

Ljubić ostaje u Remetincu

Tijekom suđenja i Šostar i Ljubić i Mirta Lončar, Šostarova nekadašnja suradnica, negirali su krivnju. Šostar je uvjeravao sud da nije imao ništa s ugovaranjem čišćenja klimatizacije, niti nadzorom obavljenih radova. To je tvrdila i Mirta Lončar koja je dobila uvjetnu kaznu.

USKOK je, međutim, dokazao da su poslovi za Ljubićevu tvrtku godinama namještani, kao i da nitko u Gradu Zagrebu nije provjeravao za što se isplaćuju milijunski iznosi. U zamjenu za izdašne ugovore Šostaru je kao mito poklanjao razna putovanja, navedeno je u nepravomoćnoj presudi.

Obrana je već najavila žalbe na presudu Županijskog suda u Zagrebu, a Ljubić će odluku o njima čekati u istražnom zatvoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.