Predstavljena nacionalna internetska platforma za provjeru točnosti informacija

Vijesti 18. lis 202415:22 1 komentar
Davorin Visnjic/PIXSELL

U petak je u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu predstavljena nova web stranica za provjeru točnosti informacija pod nazivom "Točno tako".

“Točno tako” je šest milijuna eura vrijedna središnja nacionalna platforma za objavu provjerenih informacija. Razvijena je u sklopu projekta ‘Uspostava sustava provjere točnosti informacija’, financiranog u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) EU-a.

Nositelji projekta su Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije, a informacije koje će se objavljivati i arhivirati na platformi provjeravat će neovisni provjeravatelji informacija (fact-checkeri).

Svrha razvoja “Točno tako” je borba protiv dezinformacija kroz dostupnost točnih i provjerenih izvora informacija svim medijima u njihovom izvještavanju, istraživačima, stručnjacima, ali i svim građanima koji se žele boriti protiv dezinformiranja i širenja lažnih vijesti.

“Dezinformacijske kampanje među ostalima imaju za cilj proizvesti nepovjerenje u tradicionalne izvore vijesti i informacija, te stvoriti dojam da se više nikome ne može vjerovati. Mediji tako postaju dio problema i žrtve takvog okruženja”, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naglasivši kako je cilj razvoja ove platforme “podići razinu informacijske pouzdanosti i sigurnosti kod konzumiranja medijskih sadržaja te korištenja društvenih mreža”, kao i povratiti povjerenje opće javnosti u medije kroz potporu kvalitetnom novinarstvu.

Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije i voditelj projekta, kazao je kako je pokretanje ovog projekta i plasiranje platforme veliki korak, te da s današnjom i nadolazećom tehnologijom bitku protiv dezinformacija nitko ne može voditi sam, ni pojedinci ni organizacije ni institucij, piše tportal.

“Nužno je udružiti snage i na tome raditi zajednički, široko i sveobuhvatno, što upravo i činimo ovim projektom”, rekao je Tomljenović.

Hrvatski projekt borbe protiv dezinformacija pozdravila je u ime Europske unije i Kristina Stump, načelnica Odjela za konvergenciju medija i društvene medije pri Europskoj komisiji, a ravnatelj Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) Paolo Cesarini komentirao je važnost hrvatske inicijative u borbi protiv ovog rastućeg problema modernog društva.

“Želim naglasiti važnost strukture vaše suradničke platforme, koja omogućava suradnju i stvara mostove između različitih zajednica i povećava vidljivost, a time i utjecaj činjenica, što je nužno za razvoj novih mreža provjeravatelja”, zaključio je Cesarini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare