Preporod i Nezavisni sindikat znanosti najavili za petak prosvjed upozorenja

Vijesti 16. ruj 202411:58 0 komentara
N1

Čelnici Školskog sindikata Preporod i Nezavisnog sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su za petak prosvjed upozorenja ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih zbog, kako tvrde, ignoriranja njihova zahtjeva za početak pregovora za granske kolektivne ugovore. 

Predsjednik Preporoda Željko Stipić najavio je, na konferenciji za novinare, kako neće stati na prosvjedu upozorenja te je izrazio nadu da će ‘biti ozbiljno shvaćeni na Sveticama i učiniti ono što im je dužnost, jer pregovaranje nije samo stvar dobre volje njih u Ministarstvu’.

Ako ministar ne vidi u čemu je problem mi itekako vidimo, poručio je.

Naglasio je kako je kolektivni ugovor jedini dokument kroz koji sindikat može unaprijediti postojeća materijalna prava i ugovoriti nova onih koje predstavlja i koji to od njega zahtijevaju. Napomenuo je kako se bez kolektivnih ugovora ne može, primjerice, primjereno regulirati status pomoćnika u nastavi te je poručio kako žele što skoriji početak pregovora.

“Pregovori će imati uvertiru jer netko na Sveticama vrlo neozbiljno shvaća svoj posao”, ustvrdio je Stipić.

Kroflin: Dobijemo li termin početka pregovora, razmotrit ćemo odustajanje od prosvjeda

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin rekao je kako su se na prosvjed odlučili, jer ne znaju koliko još trebaju čekati na početak pregovora budući da na svoj prijedlog ne dobivaju nikakvu povratnu informaciju već gotovo deset mjeseci.

Podsjetio je na Vladinu obvezu da pokrivenost kolektivnim ugovorima treba biti na razini 80 posto te da su osnovni instrument zaštite radničkih prava i nije samo instrument sindikata, nego treba i Ministarstvu i Vladi, jer regulira obostrana prava i obveze. Tim više je ignoriranje pregovora još čudnije i teže po Vladu, smatra.

Najavio je da će, dobiju li u međuvremenu termin početka pregovora, iako se to najvjerojatnije neće dogoditi, razmotriti odustajanje od prosvjeda najavljenog u petak za 10,30 sati.

Vezano uz nacrt uredbe o kriterijima ocjenjivanja zaposlenika, Stipić je rekao kako je stav Preporoda od početka bio da će se  promjenama radnicima dodatno podijeliti, a ravnatelji dobiti dodatnu mogućnost zlouporabe položaja te da takva rješenja nisu potrebna u osnovnim i srednjim školama. Ocjenjivanje je toliko suptilna materija koja traži puno znanja i iskustva, a predloženim nacrtom smo dobili više opis nego propis, a sve se onda svodi na improvizaciju kao idealna za najrazličitije oblike manipulacije, drži Stipić.

Sustav ocjenjivanja za sustav znanosti i visokog obrazovanja za znanstveno-nastavna radna mjesta je neprihvatljiv i nije ga moguće uvesti, ocijenio je Kroflin dodavši da sustav vrjednovanja postoji i detaljno je razrađen, hijerarhiziran i usavršen.

Paralelan sustav uz to nije kompatibilan i primjenjiv, tvrdi i dodaje da je postojeći koncept nedovoljno razrađen i potencijalno opasan za zaposlenike, jer daje prevelike ovlast čelnicima  ustanova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!