Funkcionira li Berošev projekt onkološke uputnice? Ljudi čekaju mjesecima

Vijesti 09. kol 202407:44 1 komentar
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš se početkom godine pohvalio uvođenjem onkološke uputnice, ističući da je njezino "uvođenje pokazalo obradu onkološki suspektnih pacijenata u roku od četiri do sedam dana". Iako je nakon pilot-projekta provedenog u KBC-u Rijeka od ove godine trebala zaživjeti na nacionalnoj razini, uputnica koja pacijentu sa sumnjom na onkološku bolest osigurava dijagnostiku i pregled u najkraćem roku, danas gotovo uopće nije u funkciji.

Potvrđuje to primjer pacijentice D.B. koja je sredinom srpnja, nakon lošeg nalaza mamografije koji traži hitnu dijagnostičku obradu, u KBC-u Zagreb, gdje je bila na mamografiji, termin za daljnje pretrage dobila tek za 26. rujna, piše Novi list.

Više od dva mjeseca, dakle, trebala bi čekati obradu kojom će se potvrditi dijagnoza zloćudne bolesti dojke, koja je prema nalazu mamografije vrlo vjerojatna, da bi uopće mogla planirati i započeti liječenje. Do tog termina pak nije došla ni preko kakve onkološke uputnice, već sama, jer je obiteljska liječnica odbila naručiti je tvrdeći da to nije njen posao.

Pacijenti prepušteni sami sebi

“Kad sam na redovitoj mamografiji dobila nalaz B-RADS 4, na kojem jasno piše da se moram hitno javiti liječniku na citološku ili patohistološku obradu da bi se potvrdila ili isključila sumnja na karcinom, odmah sam se javila svojoj liječnici.

Kako je bila na godišnjem odmoru, kontaktirala sam liječnicu na zamjeni, koja mi je bez pardona rekla neka sama tražim termin za biopsiju jer ona to ne može, nema vremena, niti se za to školovala. Termin koji sam dobila na Rebru, 26. rujna, činio mi se toliko dalek da sam bila spremna platiti pregled privatno.

Ipak, pričekala sam da se moja doktorica vrati s godišnjeg, u nadi da će mi osigurati brži termin preko onkološke uputnice”, priča ogorčena pacijentica.

Kako bi čim prije došla do termina, poslala je svojoj liječnici e-mail poruku s nalazom mamografije. Ali je i ovog puta dobila negativan odgovor uz uputu svoje liječnice neka termin potraži sama, u nekoj drugoj ustanovi.

“Mislila sam da se radilo o slučaju, da liječnica na zamjeni ili ne zna, ili ne želi raditi svoj posao. Ali očito je da je ovo pravilo i da su pacijenti koji se suočavaju s teškom dijagnozom prepušteni sami sebi. Uz silne priče o onkološkim uputnicama, brzom i dostupnom liječenju, boljim ishodima, od toga očito nema ništa”, ističe.

Što kažu bolnice?

Nijedna joj od spomenutih doktorica, dodaje, nije rekla vrlo jednostavnu informaciju – da s takvim nalazom u Klinici za tumore KBC-a Sestara milosrdnica može doći na pregled odmah, bez naručivanja. Doznala je to sama, slučajno, kad je poslala mejlove na adrese nekoliko bolnica u zemlji.

Zdravstvo ministra Beroša drukčije je od onog kojem svakodnevno svjedoče brojni pacijenti.

“Kad je riječ o prioritetnim listama čekanja unaprijedili smo sustav jer je sad osim prioritetnog naručivanja za pojedini dijagnostički onkološki pregled, moguće naručivanje i za dijagnostičku obradu, što se do sad nije moglo”, tvrdio je ministar Beroš ujesen prošle godine.

U kojim se ordinacijama takvo prioritetno naručivanje odvija, nije poznato, s obzirom na to da slučaj gore pokazuje suprotno. Potvrđuju to i u udrugama pacijenata.

“Dio liječnika primarne zdravstvene zaštite ne zna da takve uputnice uopće postoje, ni kako ih upotrijebiti. S druge strane, u bolnicama pacijente vrate obiteljskom liječniku čak i s hitnom uputnicom, iako bi ih morali obraditi i nakon toga tražiti C uputnicu (onkološku). I tako pacijenti lutaju i dalje”, govori Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

KBC Rijeka, koji je proveo pilot-projekt onkoloških uputnica, navodi da se putem e-onko uputnica mjesečno naručuje između osam i 10 pacijenata, a prosječno vrijeme čekanja na prvi pregled je 3,51 dan.

Iz KBC-a Zagreb tvrde “onkološka uputnica kao takva ne postoji”. “Prema pravilniku HZZO-a niti jedna vrsta uputnica (A, B, C ili D) ne odnosi se samo na onkološke pacijente. C1 uputnica omogućava opširniju obradu, iako C2 uputnica predmnijeva hitnu obradu koja ne mora biti samo unutar OHBP-a ili hitnog prijema, pojašnjavaju na Rebru, gdje se s onkouputnicama očito nisu susretali. KBC Zagreb”, kažu u toj bolnici, prosječno mjesečno primi 140 pacijenata s C1 uputnicom i onkološkom/hematološkom dijagnozom, a ukupan broj pacijenata s C1 uputnicom, neovisno o dijagnozi, kreće se oko 1.150 mjesečno.

“Svakog pacijenta sa sumnjom na onkološku/hematološku bolest prima se na dodatnu obradu, odnosno liječenje unutar 30 dana, ovisno o dijagnozi, vrsti terapije ili stanju pacijenta”, tvrde u KBC-u Zagreb. To u našem slučaju ne odgovara istini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare