Prosvjed za zaštitu rijeke Une: “Nećemo stati dok se projekt ne obustavi”

Vijesti 05. kol 202421:17 0 komentara
Dejan Rakita/PIXSELL

U utorak se od osam sati na vrelu Une održava prosvjed protiv gradnje male hidroelektrane na izvoru rijeke. Usprkos apelima aktivista za hitnim prekidom radova, mini hidroelektrana i dalje se planira graditi i to od utorka za kada je zakazan i prosvjed.

“Usprkos utvrđenim nepravilnostima u vezi s investitorom i građevinskim dozvolama od strane inspekcijskog nadzora, te apelima brojnih domaćih i međunarodnih udruga i aktivista za hitnim prekidom radova, investitor planira nastaviti s radovima na izgradnji mini hidroelektrane”, poručuju iz udruge okupljene oko zaštite ovog područja koje je spomenik prirode još od 1968. godine, a kojemu, kako tvrde, ovim projektom prijeti degradacija.

Nezakonitosti, nepravilnosti i ekološki problem

“Ova izgradnja, uz brojne nezakonitosti i nepravilnosti koje su do sada utvrđene, predstavlja ozbiljan ekološki problem jer radovi izazivaju nepovratno uništenje prirodnog okoliša. Rijeka Una, poznata po svojoj izuzetnoj ljepoti i bioraznolikosti, zaštićena je kao hidrološki spomenik prirode i dio je ekološke mreže Natura2000.

Grupa Spasimo Unu

Svaka intervencija koja narušava njen ekosustav ima dugoročne negativne posljedice ne samo za floru i faunu, već i za lokalnu zajednicu”, napisali su članovi Grupe spasimo Unu.

Kako najavljuju, s ciljem blokiranja radova na mini hidroelektrani prisiljeni su nastaviti s prosvjedima i “svakodnevno nastaviti okupljanja s ciljem blokiranja radova.” Istaknuli su da odgovor čekaju od Državnog inspektorata.

Ovaj prosvjed imat će i političku težinu s obzirom da su svoj dolazak na vrelo Une najavili i članovi Možemo – saborski zastupnik Marin Živković i gradski vijećnik Grada Rijeke Nebojša Zelič.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!