Pučka pravobraniteljica o potezu Mire Bulja: Odmah mogu ukazati na tri stvari

Vijesti 03. ruj 202417:28 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izrazila je u utorak zabrinutost zabranom izložbe "Susret na tromeđi" u Sinju i razlozima koji su u javnosti izneseni za to, te u izjavi Hini u utorak navela će zatražiti detaljno pisano očitovanje relevantnih dionika.

U vezi s dopisom sinjskog gradonačelnika Mire Bulja kojim je, prema navodima iz medija, Gradskoj galeriji Sikirica zabranio održavanje izložbe fotografija Inie Herenčić “Susret na tromeđi”, pučka pravobraniteljica zatražit će očitovanja relevantnih dionika, kaže se.

No, dodala je, s obzirom na navedeno u medijima moguće je odmah ukazati na tri stvari.

Problematična je sama zabrana izložbe – naime, takvom se zabranom ograničava i prostor manjinskih prava i prostor umjetničke slobode i izražavanja, kaže pravobraniteljica.

Problematični su razlozi koji se navode za zabranu, cijenila je.

Gledajući zabranu, kao i navedene razloge, nije razvidno kako bi ona mogla biti u skladu sa Ustavom i zakonima RH.

Naime, pri donošenju odluka, uključujući na lokalnoj razini, potrebno je odlučivati u okviru pravnog okvira koji postavljaju Ustav, potvrđeni međunarodni ugovori i zakoni RH.

Ustav RH pripadnicima nacionalnih manjina jamči ravnopravnost, kao i kulturnu autonomiju, koja predmnijeva održavanje, razvoj i iskazivanje vlastite kulture te očuvanje i zaštitu svojih kulturnih dobara i tradicije, rekla je.

Treće, navela je pravobraniteljica, postavlja se pitanje poruka koje se šalju javnosti i javne komunikacije. Političari i druge javne osobe trebali bi biti posebno obazrivi jer njihovi istupi i izjave mogu imati dalekosežne štetne posljedice na društvenu koheziju, te mogu potaknuti širenje stereotipa i predrasuda te poticati diskriminaciju.

“Zabrinjavajući su navodi iz medija koje gradonačelnik Bulj navodi, tj. da mora voditi računa o osjećajima građana koji su ga izabrali te da kao gradonačelnik i saborski zastupnik mora voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, pri čemu prvenstveno misli na Domovinski rat, kao i da je jedan od donatora izložbe Srpsko narodno vijeće, inače nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u RH”, ističe se u izjavi koja je dostavljena na upit Hine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!