Pupovac: Naša pripadnost se spominje kao psovka

Vijesti 07. lip 202412:16 1 komentar
Milorad Pupovac dao je izjavu za medije
N1

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i kandidat za europske izbore na Fair play listi, dao je izjavu za medije i komentirao europske izbore, ali i ostale političke aktualnosti.

Europska komisija i Europa Nostra, paneuropska organizacija za zaštitu i promociju kulturne baštine, su krajem prošlog tjedna objavili dobitnike nagrade Europske baštine za 2024. godinu, europskih nagrada za baštinu. Među nagrađenima su i dva projekta iz Hrvatske, od kojih je izdvojen onaj Srpskog narodnog vijeća (SNV), “Tišina koja je srušila spomenik“, 2023.

“Ovaj projekt se izdvaja od većine drugih projekata koji su nagrađeni od organizacije Europa Nostra po tome što se odnosi na baštinu koja je uništena za vrijeme rata”, rekao je Pupovac o projektu, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

Komentirao je europske izbore i odgovorio na pitanje kako motivirati ljude da izađu na izbore: “Mi činimo sve da motiviramo ljude, iako je medijske pažnje za europske izbore premalo. Druge države članice svoje državne medije stavljaju u funkciju informiranja građana da izađu na izbore. Druge članice se trude da građani budu dovoljno informirani o izborima, nažalost kod nas to nije tako. Građani su u značajnoj mjeri uskraćeni za informacije o održavanju izbora i važnosti izbora”, objasnio je.

“Šuma netolerancije, mržnje”

“Mi kao lista imamo problem probijanja kroz šumu poruka koje se šalju od strane drugih političkih aktera u zemlji i njihovih botova na društvenim mrežama. To je šuma netolerancije, mržnje i šuma koja ide za tim da zastraši birače ili da obesmisli političku utakmicu. To nas brine i želim reći biračima da se ne boje, da slobodno biraju i da daju podršku onima koji govore hrvatski, ali ne govore jezikom mržnje”, dodao je čelnik SDSS-a.

Pupovac je istaknuo da nitko ne bi trebao biti izložen takvom iskustvu: “Ni jedna etnička, manjinska grupa po bilo kojem obilježju ne bi trebala biti obilježena da joj se pripadnost spominje kao psovka. Mi to jesmo i kao stranka, vodstvo i kao pripadnici srpskoga naroda, to je ozbiljan problem”, rekao je.

“Nećemo im priuštiti to zadovoljstvo”

Pupovac je objasnio je li riješeno pitanje Odbora za nacionalne manjine: “Mi se ne svađamo ni s kime, ali ako netko želi takvu vrstu političke utakmice mi mu nećemo priuštiti to zadovoljstvo. Mi ćemo se baviti kritikama, ali ne svađama pa ni oko spomenutog Odbora. On je važan kao pitanje može li biti diskriminacije u parlamentarnom životu među političkim predstavnicima, ali nije važan da bi mediji bacali u javnost već mrtve gladijatore u arenu”, kazao je.

Predsjednik SDSS istaknuo je da se njegova stranka ne sukobljava ni s kime: “Tražimo minimum mogućnosti da se isključi proces u kojem će se jedna stranka diskriminirati i kojima će se onemogućiti ono što je drugima dano”, pojasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare