Na Rebru pronađeni tragovi legionele: Bolnica objavila koji su joj idući potezi

Vijesti 18. lip 202417:04 0 komentara
bolnički kreveti
Pexels / Ilustracija

Krajem travnja ove godine u imunokomproitirane bolesnice, koja je hospitalizirana zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještena na odjel intenzivne medicine, intubirana i strojno ventilirana, ilozirana je legionela iz aspirata dišnih puteva, priopćili su iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Naime, iako je pacijentica preminula prije dva mjeseca od bolesti koja je kasnije odnijela još dva života, javnost o tome nije bila pravovremeno obaviještena.

“Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje “antilegionela programa”, od strane tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica na slavinama”, stoji u priopćenju KBC-a o ovom slučaju te se dodaje:

“Nakon toga, legionela je izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršenja osnovne bolesti. Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s nalazom legionele.”

Također, prema naputcima HZJZ-a izvršena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili.

“Pronađene su male koncentracije legionele na nekim izvorima. Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sustava cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro”, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!