Rekordan broj prijava za mjesta u studentskim domovima: Na crno se sobe prodaju i za 1000 eura

Vijesti 19. kol 202421:58 0 komentara
Studentski dom Stjepan Radić
Robert Anic/PIXSELL

Studentski domovi diljem Hrvatske objavili su privremene rezultate natječaja za smještaj u studentskim domovima.

Oni koji su dobili dom uskoro će useliti, a za one koji nisu počeo je teći rok za prigovore ili potragu za drugim smještajem. Potražnja je puno veća nego ponuda pa nekima cvjeta i biznis – prodaja vlastitog mjesta u domu, prenosi Dnevnik.hr.

“U studentskom domu sam od prve godine faksa. Dobio sam Studentski dom Cvjetno naselje, baš su jutros izašli rezultati. Nisam uopće bio ispod crte, taman sam negdje u nekoj sredini” kaže Luka Babić iz Pleternice.

Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja za Sektor studentskog smještaja SCZG-a kaže kako su pristigle 9922 molbe za smještaj u studentskim domovima.

“Po natječaju možemo smjestiti 6880 studenata.”

Marijan Bašić, pomoćnik ravnatelja za razvojne projekte SCST-a kaže kako je ovo rekordan broj prijava.

“Imamo 2744 prijave, rekordan broj… Pa smo iznenađeni. Ukupno je sukladno odluci o kvotama po privremenim rezultatima ostvarilo 1193 studenta koja su se prijavila.”

“Prodaja sobe je teško kazneno djelo”

Za one koji nisu upali, studentski centri primaju prigovore. Za neke je već sad krenula ilegalna prodaja domskih mjesta. Muško mjesto na Savi, primjerice prodaje se po tisuću eura.

Subvencionirane cijene domova su različite, uglavnom između 30 i 90 eura. Druga opcija je potraga za stanom, čije su cijene nekoliko stotine eura više – mjesečno. Stoga, za prodavače mjesta u studentskom domu stvorila se sjajna prilika.

“Prodajem muško mjesto u Studentskom domu Stjepan Radić. Što se tiče cijene, ona varira ovisno o paviljonu i domu, ali više manje se prodaje za nekih 800 do tisuću eura”, kazao je anonimni prodavač, koji ima drugi smještaj pa si može priuštiti prodaju mjesta u domu.

Iz Uprave kažu – prošle godine na gotovo 7000 studenata pronašli su tek devet prekršitelja.

“Radi se o teškom disciplinskom prekršaju te su mjere da student mora iseliti iz doma za sve vrijeme trajanja studija. To je teško kazneno djelo i molim studente to ne čine. Oni oduzimaju mjesto nekome kome je ono stvarno potrebno”, napominje Levak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!