Operativne snage civilne zaštite stavljene u pripravnost na rizičnim područjima

Vijesti 17. ruj 202412:48 0 komentara
Borna Jaksic/PIXSELL / Ilustracija

Operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u pripravnost na rizičnim područjima gdje se očekuje porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Dunava, iako su svi vodostaji u Hrvatskoj trenutno ispod razina za proglašenje mjera obrane od poplava, priopćeno je u utorak.

Iako su svi vodostaji u Hrvatskoj trenutno ispod razina za proglašenje mjera obrane od poplava, prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a i Hrvatskih voda, velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država, uzrokuju povećani protok rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana.

Vodostaji i iznad sedam metara

Očekuju se visoki vodostaji rijeka Mure i Drave, dok bi vodostaji rijeke Dunav kod Batine tijekom idućeg tjedna mogli bi dosegnuti razine iznad +700 cm što će dovesti do uvođenja izvanrednih mjera obrane od poplava.

To može dovesti do ugroza od poplava prvenstveno nebranjenih područja, poput vikend naselja Zeleni Otok kod Batine i vikend naselja na ušću Drave kod Aljmaša, kaže se.

U cilju smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo civilne zaštite u dogovoru s nadležnim službama poduzima preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, da se pripreme na moguće velike vode, izmjeste vrijednu imovinu na sigurno, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere, poručuju u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!