Roditelji djece s poteškoćama su ljuti: “Taj razred postoji samo na papiru”

Vijesti 08. ruj 202420:05 > 22:03 0 komentara

Nova školska godina je pred vratima. Od sutra će školske hodnike ispuniti jeka 445.000 učenika. Među njima je i 35.000 prvašića, sličan broj kao i lani, a dvije tisuće manje nego prije dvije godine. Roditelji djece s poteškoćama nisu zadovoljni jer država nije uspjela osigurati uvjete za početak škole.

Igru s roditeljima na igralištu sutra bi sjedanjem u školske klupe trebao zamijeniti osmogodišnji Matija. No, ovaj poseban dječak s autizmom ne zna kako će jedan od najvažnijh dana u njegovu životu izgledati.

“Matija treba pohađati poseban razredni odjel po posebnom programu u svojoj matičnoj školi, međutim taj razred za sada postoji samo na papiru. I uputa Gradskog ureda za obrazovanje je da se Matija u ponedjeljak javi u školu i da ide u redovan razred”, ispričala je Matijina mama, Martina Volk iz udruge ‘Sjena’.

Roditelji su o dobili rješenje o posebnom odjelu u matičnoj školi nakon žalbe, ali još ništa nije spremno.

I nisu jedini – Mreža udruga za djecu od premijera Andreja Plenkovića zatražila je uspostavu posebnih razrednih odijeljenja i zapošljavanje stručnjaka oko čega lokalne i nacionalne vlasti prebauju lopticu jedni na druge.

“Jako sam ljuta na sve te naše i političare i djelatnike u Gradskom uredu i u Ministarstvu jer ti ljudi ne rade svoj posao”, kaže Matijina mama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!