Sanja Major objavila program pa poručila: “Ne pobijedim li, formirat ću frakciju unutar SDP-a”

Vijesti 14. kol 202414:15 0 komentara
Sanja Major na N1
N1

Potpredsjednica Foruma žena SDP-a Sanja Major,poslala je u utorak članicama i članovima stranke pismo s najavom kandidature i predizbornim programom, u kojemu je, među ostalim, najavila kako će, ne pobijedi li na izborima, u SDP-u formirati frakciju.

“Iskreno se nadam da će i moja kandidatura potaknuti što više članica i članova na uključivanje u untarstranačke izbore na svim razinama, kako bismo zajedno, svježim i progresivnim idejama, došli do novih rješenja za stare probleme – kako zadovoljiti opće egzistencijalne, ali i individualne potrebe svih naših građana i građanki. Kako bih to mogla, prvi je korak – u kandidacijskom procesu koji započinje 19. kolovoza 2024. – u lokalnim organizacijama prikupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu i pokrenuti raspravu o tomu kako socijaldemokratizirati SDP. Voljela bih da mi omogućite da sudjelujem u sučeljavanju mišljenja, ideja i programa jer samo tako možemo unaprijediti SDP”, napisala je Sanja Major u pismu stranačkim kolegicama i kolegama, prenosi Nacional.hr.

Naglasila je kako je “spremna uložiti sva svoja znanja, iskustvo i kapacitete stečene u profesionalnom životu – a bavim se upravo osobama koje trebaju posebnu podršku – u transformaciju SDP-a, bilo kao predsjednica stranke, bilo kao pokretačica prve, Statutom SDP-a dopuštene, stranačke frakcije koja će raditi na razvoju pravih socijaldemokratskih ideja”.

U svom programu definirala je tri ključne točke “povratka socijaldemokratskoj orijentaciji“: “uspostavljanje ravnoteže između proizvodne svrhe i profita uz pravednu preraspodjelu društvenog bogatstva”, “suočavanje SDP-a s nasljeđem komunističke partije i snishodljivim odnosom prema radikalnoj i ekstremnoj desnici s kojom ne dijelimo svjetonazorske vrijednosti pa ne bismo smjeli ni političke”, te “jasan otklon od svakog oblika nacionalizma, šovinizma, seksizma i diskriminacije prema svima koji žive na ‘rubu’ društva”.

“Socijaldemokratska politika mora se baviti problemima današnjice i favoriziranjem sustavnih rješenja”, napisala je i precizirala dvadesetak tema koje smatra najvažnijima. Među njima su problem migracija i priljeva stranih radnika, “revitalizacija suradnje sa sindikatima i promoviranja važnosti sindikalizma kod novih generacija“, “jačanje radničkih prava u privatnom sektoru, regulacije platformskog rada i, općenito, prekarnog rada”, povećanja plaća i mirovina neovisno o inflaciji, “uvođenja ‘maksimalne’ plaće, što znači da nitko, u pojedinoj kompaniji ne smije zaraditi više u jednom mjesecu nego bilo tko u cijeloj godini, a naznačila je i druge teme socijalne pravde iz gospodarskog polja.

Predlaže i vrednovanje neplaćenog kućanskog rada, dokidanje jaza u plaćama muškaraca i žena te ističe, uz ostalo, “problem feminizacije siromaštva” i važnosti suzbijanja nasilja u obitelji. Kaže kako SDP treba govoriti o “što je moguće kompletnijem izuzimanju javnih usluga iz tržišne logike” te o “uvođenju institucionalnog modela dobrobiti za sve građane i građanke”; o podršci jednoroditeljskim obiteljima i starijem stanovništvu; kao i legaliziranju eutanazije koja, smatra, “mora biti besplatna i dostupna neizlječivo bolesnima, uz uvođenje strogog nadzora zbog mogućih zloporaba”.

Sanja Major želi također “omogućiti povratak svih razočaranih članova i članica koji su svojevoljno otišli ili bili isključeni iz SDP-a, pod uvjetom da nisu članovi drugih političkih stranaka”.

Zalažem se za inkluzivnu stranku ‘napornih’ članova i članica koji postavljaju neugodna pitanja i žele voditi raspravu o socijaldemokratskim načelima”, napisala je.

“Izgubili smo svoj socijaldemokratski identitet, izgubili smo hrabrost da se beskompromisno zalažemo za socijaldemokratske vrijednosti, a izgubili smo čak i potencijal da ih razumnim kompromisima postupno realiziramo. Kompromitirali smo dužnosti i obveze koje je upravo SDP ugradio u temelje naše, još uvijek mlade, demokracije i koje su nas razlikovale od drugih političkih aktera, zbog čega nas glasači i glasačice – posebice mladi – više ne prepoznaju kao snagu koja može nešto učiniti za njih”, napisala je također.

“Dolaze nam možda i najvažniji unutarstranački izbori od 2007., kada je zaustavljen pluralizam u SDP-u pa više od desetljeća ne prakticiramo otvorenu, konstruktivnu i nesankcioniranu raspravu – čime je utišan glas svakog našeg člana i članice. Sada imamo, vjerojatno i posljednju, mogućnost odlučiti u kojem će smjeru naša stranka ići – hoćemo li ponovno odabrati sigurnu poziciju dugogodišnje opozicije ili smo, pak, uvjereni u to da se moramo dubinski promijeniti”, napisala je kandidatkinja za predsjednicu SDP-a i potpredsjednica Foruma žena SDP-a Sanja Major.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!