Savjetnik za klimu i energiju: Teško je imati energetsku viziju kada se ekipa smjenjuje kao u hokeju

Vijesti 12. pro 202317:50 0 komentara

Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za klimu i energiju, gostovao je u Newsroomu kod naše Anke Bilić Keserović. Tom prilikom osvrnuo se na trenutno stanje u energetskom sektoru.

Podsjetimo nakon što je Nacional objavio da je posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića nudio lokalnoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, premijer Andrej Plenković je reagirao i smijenio ga. Time automatski i njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević napušta tu poziciju. Još jednu aferu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prokomentirao je i Julije Domac.

“Čini se da ću ja kao savjetnik dočekati i trećeg ministra. Zastrašujuće je gledati koliko se velikih afera stalno događa i vezane su za energetiku. Zabrinjavajuće je vidjeti situaciju s HEP-om, kako nemamo rješenje i dugoročnu energetsku viziju, teško ju je i imati u ovakvoj turbulentnoj promjeni kada se ekipa smjenjuje kao u hokeju. To je ozbiljno pitanje koje utječe na stanje u državi i puno je ozbiljnije nego što to percipiramo”, objasnio je.

Domac je odgovorio na pitanje koliko je bio zadovoljan suradnjom s bivšim ministrom gospodarstva, Davorom Filipovićem.

“Nije bilo konstruktivne diskusije, možda je ministar bio zauzet tekućim poslovima. Činjenica je da energetika zahtijeva jedan širi dijalog, uključivanje struke, stručnjaka. Svaki ministar energetike, u jednoj maloj zemlji poput Hrvatske, bi morao koristiti stručno znanje koje ima na raspolaganju i onda mu to ne bi bilo dosta”, rekao je Domac.

“Činjenica je da mi nemamo energetsku strategiju koja odgovara trenutku, da imamo klimatsko energetski plan koji nije ambiciozan, da nemamo čelnog čovjeka Energetske regulatorne agencije, imamo HEP koji je u velikim dubiozama, imamo priču s Inom koja se proteže godinama gdje se njome upravlja protuzakonito”, dodao je.

Domac je rekao kako ne postoji vizija energetike u Hrvatskoj te da se ne događaju investicije.

“Energetika je itekako u problemima”, dodao je.

“Ni jedna država si ne može priuštiti luksuz da ne bavi razvojnim i investicijskim temama o energetici”, kazao je Domac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!