Šef DHMZ-a najavio kraj toplinskog vala: Evo kada stiže promjena!

Vijesti 18. srp 202422:38 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Toplinski val je na vrhuncu, paklene su vrućine diljem Hrvatske. Mnogi zbog toga strahuju od nevremena i oluja koja su već nekoliko puta poharale Hrvatsku. Šef DHMZ-a otkrio je kada možemo očekivati promjernu vremena.

“Kolege prognostičari očekuju da u noći s petka na subotu ipak dolazi određena promjena vremena. U ostatku sljedećeg tjedna bit ćemo s temperaturama ispod 30 stupnjeva. Možemo reći da ovaj drugi toplinski val ovog ljeta ide svome kraju”, rekao je šef DHMZ-a Ivan Güttler za RTL.

Sezonske prognoze za ovo ljeto su, kako kaže, općenito toplije od prosjeka, ali je sada teško reći iz tjedna u tjedan kako će se situacija razvijati.

“Definitivno će biti promjene ovaj vikend i onda će temperature biti svježije i poslije vjerojatno češće oborine. Kraj srpnja ipak će donijeti malo olakšanja”, kaže Güttler.

Je li onda najtopliji dio ljeta iza nas?

“Ne možemo to reći, srpanj i kolovoz su u našoj klimi uvijek poznati po visokim temperaturama, a i po mogućnosti nevremena. Ono što možemo reći, kad gledamo klimatološki, pojava tuče je nešto što se najčešće događa u lipnju i srpnju, ona se može pojaviti u kolovozu i rujnu, ali je manja vjerojatnost”, kazao je.

Upozorenje DHMZ-a

Sutra je 19. srpnja, točno godinu dana nakon velike oluje koja je u Zagrebu napravila velike štete.

“DHMZ za sutra ima upozorenja za potencijalno opasne vremenske uvjete. Očekujemo u noći određenu vjerojatnost kiše i jakog vjetra. Zasad to nije neka kategorija opasnog i izuzetno opasnog”, dodaje.

U kontinentalnim dijelovima i dalje vrijede upozorenja u većem dijelu naših regija vezano za toplinska naprezanja, ono se spušta na nisku razinu tek od nedjelje, ali sutra valja obratiti pažnju i na nevrijeme, upozorava on.

Kaže da su takve oluje rijetke i da se mogu dogoditi u bilo kojem dijelu Hrvatske, bilo koje godine.

“Prošle godine je to bio nažalost Zagreb, ove godine smo imali to u Bošnjacima, prije toga u Iloku. Oluje, za razliku od toplinskih valova i suše, ipak su lokalizirane. U većini slučajeva čine štetu na manjem dijelu općina u dijelovima županija”, dodaje.

Kaže da se nama događaju visoke temperature kao što su bile i prije 30 godina, samo puno češće, i to je trag klimatskih promjena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!