Šef osječkog stožera: Stanje je bolje, ali ne izlazite na otvoreno

Vijesti 06. lis 202310:42 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Požar u Osijeku je pod kontrolom, ali se još uvijek na nekim mjestima može vidjeti vatra, zbog čega je šest vatrogasaca iz DVD-a Sarvaš, s četiri vozila noć provelo na požarištu.

“Podaci mjerenja koje je proveo Zavod Andrija Štampar govore da je kvaliteta zraka na uobičajenoj razini. To na neki način ne iznenađuje jer kad naiđe oblak dima, tu kvaliteta zraka sigurno nije dobra, ali uslijed vjetra to se vrlo brzo raščisti. U Osijeku i naseljima južnije od požarišta također je kvaliteta zraka bila dobra. Jučer su provedena i mjerenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koji su ovdje na terenu i vjerujem da ćemo tijekom prijepodneva znati rezultate”, rekao je za HRT Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera grada Osijeka.

Nastavlja se zatrpavanje požarišta zemljom.

“Ovo jučer se pokazalo iznimno učinkovitim. Angažirali smo sve raspoložive snage, svu građevinsku operativu, s obližnjih gradilišta navozimo zemlju. Izdimljavanje je trenutno najveća ugroza za stanovništvo s obzirom na to iz kojeg smjera puše vjetar. Vatrogasci cisternama i topovima hlade ovo područje kako bi spriječili izdimljavanje i nove požare”, dodao je Vulin.

Tijekom noći izbilo je nekoliko manjih požara koji su uspješno ugašeni.

“Vjerujem da ćemo tijekom dana uspjeti u potpunosti prekriti ovu površinu zemljom. Prijepodne stižu i vodeni topovi”, rekao je Vulin.

Preporučio je građanima koji žive u prigradskim naseljima na jugu i susjednim općinama da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju. U slučaju da izlaze, preporučuje se nošenje zaštitne maske.

“Stanovnici grada Osijeka i sve što je sjevernije od ove točke gdje nije došao dim, mislim da se mogu sasvim normalno ponašati bez dodatnog straha. Dok u potpunosti ne saniramo požarište i dok ne prestane izdimljavanje, trebamo biti oprezni. U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja”, napomenuo je Vulin.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić danas će ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću podnijeti zahtjev za proglašenje ekološke katastrofe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!