Sindikalist: Gospodo iz Vlade, odlukom o dizanju plaća tjerate učitelje dalje od škola

Vijesti 24. srp 202412:39 2 komentara
Andrej Plenković i Radovan Fuchs razgovaraju
Zeljko Hladika/PIXSELL

Sindikat Preporod komentirao je odluku o dizanju plaća političarima i državnim dužnosnicima pa preko svog predsjednika Željka Stipića izrazio jasno nezadovoljstvo.

“Da je ta odluka itekako problematična svjesni su u Vladi jer su pri donošenju itekako pazili na “tajming”. Prvo se pričekalo da se ona nikako ne odrazi na rezultate izbora, a nakon toga se donošenje odluke uskladilo s godišnjim odmorima kad su najveće šanse da prođe manje zapaženo”, kaže Stipić i dodaje:

“Ova je odluka završni čin rekonstrukcije plaća u državnim i javnim službama. Pod geslom povećanja plaća svima, Vlada je neznatno povećala plaće radnicima u javnim službama. Značajno su, npr. dvostruko više no u obrazovanju, povećane plaće u državnoj službi. Na kraju, po onoj narodnoj da je Bog “najprije sebi bradu stvorio”, slijedi drastično povećanje dužnosničkih plaća.”

Ministrima i državnim tajnicima, ali i ravnatelju porezne uprave, pravobraniteljici i glasnogovorniku Vlade plaće će porasti otprilike onoliko koliko iznosi učiteljska plaća nakon svih povišica, tvrdi sindikalist.

“Jednima plaće rastu dvadesetak, a drugima pedeset, šezdeset i više posto. Zdrav razum vrijeđaju pojašnjenja da se sve ovo čini jer nitko više ne želi raditi u državnoj službi. Gospodo iz Vlade, stvari stoje posve suprotno. Plaće se najviše dižu onima za čije se usluge nitko ne otima. Ni ovdje, a ni nigdje drugdje. One pak koje se “mora svijećom tražiti”, a među njima su sve češće i učitelji, ovakvim se odlukama tjera što dalje od škole, što dalje od Hrvatske”, rekao je Stipić.

Naglasio je i da sustav plaća u državnim i javnim službama nikada nije bio pravedan.

“Oduvijek se u ovoj zemlji bolje ugrijao onaj tko je bio bliže vatri. Nažalost, umjesto uklanjanja postojećih sada se uvode nove razlike i nepravde. Vlada je ovom odlukom definitivno bacila rukavicu sindikatima u onim javnim službama koje su izvukle deblji kraj u ovogodišnjoj raspodjeli proračunskog novca“, upozorio je Stipić pa zaključio:

“Oni koji su sebi ovoliko podigli plaće za dva će se mjeseca pokušati usprotiviti zahtjevima sindikata za povećanjem osnovice. Ukoliko Vlada ne udovolji sindikatima, poslušnost bi joj mogli otkazati i oni “partneri” koji su je dosad bezrezervno podržavali. Čeka nas, po svemu sudeći, zanimljiva sindikalna jesen.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare