Sindikalist o zagrebačkoj plinari: Radnici su u strahu. U ovom trenutku ne vjerujem nikome

Vijesti 29. svi 202421:19 0 komentara
Jurica galoić/Pixsell

Odluku HERA-e da opskrbu plinom zagrebačkog područja dodijeli Međimurje plinu komentirao je i Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske.

“Tužna vijest za Zagreb, tužna vijest za Zagrepčane i najtužnija za radnike Gradske plinare Zagreb-Opskrba. Svi su potišteni i zabrinuti za svoju egzistenciju”, rekao je Vlatko Kottnig za Dnevnik.hr.

“Dan je izgledao kaotično. Ljudi su puno pričali, iščekivali što će se dogoditi. Nitko im se nije obratio, ali je 30 ili 40 radnika otišlo pred zgradu Uprave i sarkastično pljeskalo i tražilo Upravu da izađe, da opravda svoje odluke i da snosi odgovornost. Nitko nije izašao niti im se obratio”, dodao je.

“Nekompetentni ljudi”

Krivac za ovo je, tvrdi, loša Uprava koju je postavio vlasnik, odnosno Zagrebački holding.

“To su nekompetentni ljudi. U 162 godine firme niti jedna uprava nije imala ovako loš rezultat kao oni”, napomenuo je.

Komentirao je i izjavu da se prijava za natječaj radila tako da Gradska plinara nema ekstraprofit, ali da ne ostaje u minusu.

“Ako je gradonačelnik rekao da smo od 2021. godine, kada je napravljena velika šteta firmi, u 2023. došli u plus s maržom od 9,6 posto, onda je ta izjava upitna”, odgovorio je te ustvrdio da je ta izjava “samo opravdanje”.

“Nadam se da ćemo radnike zbrinuti”

Reagirao je i na Tomaševiću najavu da će svi radnici biti zbrinuti.

“U ovom trenutku ne vjerujem nikome, a apsurdno je da zbrinjavanje radi ista uprava koja im je napravila štetu. Ako treba nekoga zbrinuti, onda su to loši direktori koji su doveli do ove situacije. Nadam se da ćemo radnike zbrinuti, ali ne da kose travu, nego da rade svoj posao”, rekao je Kottnig.

“Radnici su u strahu i preplašeni. Od pravne službe su dobili mail u kojem ih se zastrašuje da ne istupaju u javnost jer time rade štetu firmi, kao da su oni prouzročili ovu štetu”, rekao je.

Hoće li Međimurje plin moći ispuniti obaveze?

Mnogi su, a među njima i Tomašević, izrazili sumnje da će Međimurje plin uopće moći ispuniti svoje obaveze.

“Strahujem za opskrbu plinom. Ono što je gradonačelnik rekao na konferenciji za medije ja cijelo vrijeme artikuliram u javnosti – natječaj nije bio transparentan i nije bio isti za sve”, ustvrdio je Kottnig.

“Međimurje plin nema razdvojenu distribuciju i opskrbu, što je problem. Ne znam zašto HERA to nije uzela u obzir. Oni će morati proći period tranzicije, ishoditi dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti. Ništa od toga nemaju, kao ni logistiku s kojom mogu obaviti posao”, zaključio je.

Tomašević je bio u pravu, smatra Kottnig, kada je rekao da je HERA postupila neodgovorno.

“Jesu li političke igre tu u pitanju? Odgovorit ću vam na mađarskom: igen (mađ. da)”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!