Sindikat odbio prijedlog Grada Pule o plaćama u vrtićima, najavio prosvjed

Vijesti 13. lip 202415:34 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije odbio je prijedlog Grada Pule o povećanju plaća zaposlenicima u vrtićima, a nakon što ni nakon petog kruga pregovora nije postignut dogovor sindikat je za subotu najavio prosvjed predškolskih djelatnika.

Predstavnik sindikata Rajko Kutlača rekao je novinarima da se nisu uspjeli dogovoriti s Gradom Pulom u sporu oko povećanja plaća u vrtićima, odnosno usklađenje s plaćama u osnovnim školama, na što ih upućuje zakon i najnovija mišljenja nadležnog ministarstva.

“Neka povećanja smo postigli ali razlika između plaća odgajatelja i nastavnika u prosincu prošle godine bila je 22 posto, a sada je 40 posto. Nakon toliko mjeseci pregovaranja, Grad nam je dostavio model usklađivanja koji nudi navodno usklađenje u roku dvije i pol godine – do rujna 2026. godine, ali i tada bi bila razlika od 134 eura”, kaže Kutlača.

Osim toga, Grad Pula bio je spreman ići na usklađenje plaća samo za odgajatelje, a ne i za ostale radnike, što sindikat ne prihvaća.

Stoga je Kutlača najavio prosvjed za subotu u 10 sati na Trgu Portarata na kojem će se okupiti svi radnici predškolskih ustanova, a očekuju i roditelje djece.

Zaista nema smisla da odgajatelj ima gotovo 600 eura manju plaću od učitelja razredne nastave, poručio je Kutlača dodavši kako sindikalci nisu tražili brzo usklađenje, već kroz određeno razdoblje.

“Duboko smo razočarani da se to zanimanje omalovažava na razini Pule, ali i cijele države”, rekao je Kutlača i podsjetio da Puli nedostaje odgajatelja, a zbog takvog omalovažavanje mnogi će otići raditi negdje drugdje.

Iz Grada Pule ističu da su, od dolaska nove gradske uprave u posljednje tri godine, plaće zaposlenih u dječjim vrtićima rasle za gotovo 30 posto.

Nova traženja sindikata, tvrde, sežu do dodatnih 40 posto za pojedine kategorije djelatnika, za što u gradskom proračunu treba osigurati dodatnih 2,5 milijuna eura.

Grad Pula trenutno ne može iz proračunskih sredstava isplaćivati plaću sukladno dinamici koju traži sindikat, već je predložio povećanje plaća kroz iduće dvije proračunske godine, počevši od 1. rujna ove godine, kažu u gradskoj upravi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!