Predstavila se kao Sirijka pa preko interneta nagovorila 64-godišnjaka da joj uplaćuje tisuće eura

Crna kronika 16. svi 202406:49 0 komentara
Ilustracija/Unsplash

Policija u Dubrovniku istražuje prijevaru tešku gotovo 3.800 eura. Prijavio ju je 64-godišnjak koji je taj novac uplatio ženi s kojom se povezao putem interneta početkom ožujka ove godine.

Uvjerila ga je da je državljanka Sirije i da se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu. U porukama mu je opisivala je teške uvjete u kojima se nalazi, da bi mu nakon toga poslala i e-mail adresu agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije.

Tražila tisuće eura od žrtve

Ne sluteći ništa, 64-godišnjak se povezao i s osobom iz te agencije koja mu je poslala bankovni račun a on je na njega u dva navrata uplatio ukupno 3.710 eura. Radilo se o navodnim troškovima prijevoza i izrade dokumenata za Sirijku s kojom je kontaktirao.

Ubrzo mu je Sirijka javila da je u bolnici, te da treba 2.650 eura za liječenje. No, tada je 64-godišnjaka konačno shvatio da je prevaren, pa je sve prijavio policiji.

Iz PU dubrovačko-neretvanske poručuju kako je ovo klasični primjer tzv. romantične prijevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara.

Evo kako operiraju varalice

“Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Upozoravamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

U slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192″, savjetuju iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!