Plenković o podizanju rejtinga: “To je ta posebna kvaliteta Hrvatske zahvaljujući reformama koje smo poduzimali…”

Vijesti 17. ruj 202414:15 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

U Zagrebu se održava sjednica Vlade. Uvodno se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji govori o aktivnostima proteklih dana.

Plenković se najprije osvrnuo na dizanje kreditnog rejtinga. Podsjetio je da je ovo prvi put da je jedna od tri kreditne agencije podigla rejting Hrvatske na A-. Zahvalio je ministrima i svima koji su su svojim radom sudjelovali u ovome.

“Agencije za kreditni rejting su potpuno neovisne i s velikom distancom prema onima koje ocjenjuju. Posebno je važno što je ova razina rejtinga pozitivan signal investitorima i poruka hrvatskom gospodarstvu”, kaže Plenković pojašnjavajući da bi ovo moglo dovesti i do nižih kamata za građane jer ako država daje jeftinije kamate, davat će i banke.

“Ono što je posebno važno je što smo ovaj skok napravili u razdoblju koje je puno kraće nego što je napravila bilo koja država. To je ta posebna kvaliteta Hrvatske zahvaljujući reformama koje smo poduzimali”, rekao je.

Plenković očekuje da će hrvatski BDP na kraju ove godine biti na 78 posto razvoja EU-a, za što kaže da bi bilo “sjajan uspjeh” i “potvrda lovljenja koraka sa zemljama koje su u EU ušle desetak godina prije nas”.

Infrastrukturni projekti

Spomenuo je i otvorenje druge cijevi tunela Učka. Stara cijev tunela bit će, kaže premijer, u potpunosti obnovljena, a najavljeno je i 10-ak novih kilometara autoceste i dva nova viadukta čime će u potpunosti biti gotov projekt Istarskog ipsilona.

“Projekata je napretek i mislim da ćemo do kraja ovog desetljeća većinu tih projekta kad je u pitanju cestovna infrastruktura i završiti”, kaže.

Govorio je i o četvrtoj seriji izdavanja trezorskih zapisa. Oko 13.000 građana kupilo je trezorske zapise, a premijer kaže kako je i ovo izdanje bilo uspješno. Ponavlja i kako je ovo signal povjerenja koje građani imaju prema državi i tržištima kapitala.

Šuica u EK-u

Plenković je govorio i o predstavljanju nove EK. Povjerenica za Mediteran u novom sazivu EK-a je Dubravka Šuica.

“Izrazito važan novi resor u EK-u, dobit će i svoju novu opću upravu. Zadržala je i nadležnost za pitanja demogradije. Ovo je sjajan portfelj i za nju i za Hrvatsku, prigoda da svojim angažmanom fokusira pažnju EU-a na Sredozemlje. Mediteran je itekako važan i za turizam i bioraznolikost i promet i pitanja globalnog zatopljenja. … “, kaže Plenković čestitajući Šuici na novom zadatku.

Put u SAD

Sljedeći tjedan premijer putuje u SAD i zbog toga se ovaj tjedan održavaju dvije sjednice Vlade, a sljedeći tjedan neće biti nijedne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!