Skandal s plagiranjem motiva za kovanicu od jednog eura ima i nastavak

Vijesti 07. velj 202219:08 > 19:10 1 komentar
Sporni povučeni dizajn nove eurokovanice / Igor Kralj/PIXSELL, Ilustracija

Autor dizajna hrvatske kovanice eura s kunom na naličju Stjepan Pranjković povukao se iz odabira nakon što se otkrilo kako je njegova kuna vrlo slična, praktički ista, fotografiji kune škotskog fotografa.

Cijeli dan HNB zasjeda kako bi odlučili što dalje, dok su sve glasniji zahtjevi da se natječaj poništi jer je od početka bio loše postavljen. Vlada kaže – nemamo ništa s tim.

Ono što je trebala biti lijepa priča o kreativnosti i dizajnu postala je skandal kada se utvrdilo da je autor dobitnog motiva za kovanicu od jednog eura posudio fotografiju škotskog fotografa – bez pitanja.

Nakon dva dana prozvani autor povlači se iz natječaja, kako kaže, zbog neviđenog pritiska.

“Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti.”

vezana vijest

“Mislim da je to ispravna odluka s njegove strane, sad je pitanje što će HNB učiniti po pitanju cijelog natječaja, Naš je komentar da smatramo da je cijeli postupak trebao biti vođen drugačije”, kaže Maša Milovac iz HDD-a.

Ističe da su upozoravali HNB da je natječaj manjkav, ali su ih ignorirali.

“Oni su smatrali da je dovoljno da je uključena jedna predstavnica HDD-a u sam proces i odabir likovnog rješenja, ali ne i donošenja odluka koje će rješenje biti na kovanici eura”, kaže Milovac.

Danas se ponovno oglasio autor “posuđene” fotografije.

“Dizajner je shvatio da je napravio grešku i drago mi je da je dizajn povučen. Nadam se da ćete dobiti lijepi novi dizajn za vašu kovanicu od jednog eura. Hvala svima iz Hrvatske koji su me kontaktirali i za svu pomoć i potporu medija”, kaže škotski fotograf.

Dizajner Boris Ljubičić, koji se i sam natjecao, kaže da je natječaj bio amaterski i da je promašio bit.

“Oni nisu analizirali novac kao takav koji će biti naš i pripadati Hrvatskoj, nije se mislio na hrvatski identitet nego tko je napravio najbolju kunu, glagoljicu, zemljiovid i Teslu”, govori on.

Maja Škripelj dizajnira društvene igre. Prozvani rad nije htjela komentirati.

“Na svim motivima sam radila prijedloge, međutim glagoljica mi je najlakše sjela zbog pravilnosti koje su meni u krvi te pravilnosti pa sam ih odlučila naglasiti”, kaže Škripelj.

Ministar Ćorić naglašava da nema krimena Vlade u ovome.

“Niie za vjerovati da bi netko s fotografijom koju je preuzeo i uredio sudjelovao u natječaju u kojem se podržava kreativnost, sami ste svjesni činjenice da Vlada RH s tim nije imala veze”, kaže Ćorić.

Osim što je u komisiji sjedio predstojnik ureda Vlade Zvonimir Frka Petešić i predstavnice Ministarstva vanjskih poslova i kulture.

“Kada je predstojnik ureda premijera u tome onda je jasno što je poruka i da je pod pokroviteljstvom Vlade, a imate tu situaciju da je nešto plagijat i da to prođe”, kaže saborska zastupnica Sandra Benčić.

Premijer ističe kako je važno da se proces nastavi.

“Pa šteta, mislim da je taj proces bio otvoren i transparentan, bilo je više od 1300 pšriajvljenih radova plus ono što je bilo normalno i u tim okolnostima da je nazvao autora rekao ja sam taj i taj, mogu korisiti vaš predložak, ako treba i platiti”, objašnjava Plenković.

Hoće li natječaj biti poništen, hoće li sporni autor dobiti nagrade za dva druga mjesta koje je osvojio HNB-ova komisija raspravlja cijeli dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare