Snažno nevrijeme pogodilo Zagreb i okolicu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Oblaci iznad Zagreba
Emica Elvedji/PIXSELL

Kopnenu Hrvatsku je iza jedan u noći pogodilo nevrijeme, koje je i najavljeno kao nagovještaj kraj dugog toplinskog vala. U Zagrebu i okolici je tijekom noći snažno grmjelo. Sijevalo je, pljuštala je kiša i puhao vjetar.

U nekim dijelovima palo je do stotinu litara kiše po četvornom metru, što je više od mjesečnog prosjeka za srpanj. Grižanska ulica u Donjoj Dubravi je poplavila, porušeno je i pokoje stablo. Posla su noćas imali i vatrogasci.

Ravnateljstvo Civilne zaštite javilo je da su imali oko 30 dojava o poplavljenim podrumima, stanovima te srušenim stablima na javnim površinama.

Temperatura je uslijed nevremena značajnije pala. S naletom pljuskova praćenih grmljavinom, val vrućine će danas popustiti u unutrašnjosti, a u nedjelju i na Jadranu. Iako u blizini naših krajeva nema prizemnih frontalnih sustava, unutar polja sniženog tlaka zraka sa zapada nam pritječe vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere.

Nestabilan zrak sa sjeverne Europe i Atlantika prodro je preko Alpske prepreke i donio manji pad temperature grmljavinu i pljuskove nad sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran.

Nad našim krajevima je mjesto sukoba hladne i tople zračne mase te su lokalno moguće jake grmljavinske nevere. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu danas pretežno oblačno i nestabilno mjestimice s jakom kišom i grmljavinom. Temperature u manjem padu tako da će najviše dnevne biti od 25 do 30 stupnjeva.

Zapuhat će slab sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu bura koja u podvelebitskom primorju na mahove može puhati i brzinom do 80 km/h. Oprez pri upravljanju supovima, pedalinama i zračnim jastucima. Na srednjem i južnom Jadranu vruće uz obilje sunca i vrlo visok UV indeks.Najviša dnevna temperatura u srednjoj i južnoj Dalmaciji oko 36. Temperatura mora od 26 do 28.

U nedjelju promjenjivo oblačno vrijeme uz dulja sunčana razdoblja. U Slavoniji i Baranji više naoblake te je moguć pokoji grmljavinski pljusak. Na Jadranu sunčano u podvelebitskom primorju slaba bura, a poslijepodne će umjeren maestral donositi osvježenje. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti oko 18, u na Jadranu topla noći s temperaturom iznad 22. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 30, na Jadranu do 34.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!