Stipendije, besplatni prijevoz, radni materijal… Evo kako lokalne jedinice pomažu učenicima

Vijesti 18. ruj 202408:19 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Stipendijama, besplatnim prijevozom, jednokratnim naknadama i na druge načine, županije, gradovi i općine nastoje novu školsku godinu učiniti financijski podnošljivijom i srednjoškolcima i njihovim roditeljima.

Iako su potpore za srednjoškolce, u pravilu, nešto ‘tanje’ od onih za učenike osnovnih škola i za studente, nisu zanemarive.

Većina lokalnih jedinica, a među njima i Karlovačka županija, odlučuje se za stipendije. Srednjoškolcima ta županija dodjeljuje 75 stipendija, po 20 darovitim i učenicima slabijeg socijalnog stanja, a 35 stipendija učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja. U aktualnoj, 2024./25. školskoj godini stipendija iznosi 80 eura mjesečno.

Požeško- slavonska županija, kojoj je u fokusu poljoprivreda, nastavlja stipendirati sve učenike prvih razreda koji se obrazuju za poljoprivredno- prehrambena zanimanja. Svi učenici upisani u prve razrede trogodišnjih i četverogodišnjih programa srednje strukovne škole poljoprivredno- prehrambenih zanimanja na području županije ostvaruju pravo na stipendiju od 700 eura godišnje.

Županija tu stipendiju daje već šest godina zaredom, a u prethodnih pet stipendirala je 292 učenika s ukupno 196.000 eura.

Međimurje: Svim srednjoškolcima po 50 eura za radne materijale

Svi učenici iz Međimurja koji pohađaju srednju školu dobit će po 50 eura za nabavku radnih materijala, a za tu namjenu županija je osigurala oko 194.000 eura. Primjenjivat će i ostale modele poticaja u obrazovanju, od besplatnog prijevoza, stipendiranja djece branitelja i učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, do prepoznavanja i nagrađivanja izvrsnosti.

U Međimurskoj županiji novu je školsku godinu upisalo 3.837 učenika, što je za 46 mladih više nego prošle školske godine.

Pomoći svojim srednjoškolcima odlučili su se i brojni gradovi.

Grad Split daje potpore/stipendije za socijalno ugrožene učenike i studente, za srednjoškolce potpora u školskoj godini iznosi 106 eura, a za redovite studente 132 eura mjesečno u akademskoj godini. Vrijedi za studente koji studiraju u Splitu i izvan njega.

Splitski učenici i redoviti studenti iz obitelji s troje i više djece imaju pravo i na godišnju pokaznu kartu. Uvjet je da jedan roditelj/skrbnik ima prebivalište na području Splita neprekinuto najmanje tri godine do dana podnošenja zahtjeva i uz uvjet da primaju dječji doplatak.

Velika Gorica: 50 stipendija za deficitarna zanimanja, 120 eura za udžbenike

Velika Gorica za aktualnu školsku godinu dodjeljuje 50 stipendija učenicima prvih razreda u trogodišnjem programu koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, poput armirača, mesara, slastičara, limara, stolara, pekara itd. Stipendija iznosi 70 eura mjesečno, za deset mjeseci, počevši od 1. rujna ove godine.

Uz to, redoviti srednjoškolci s prebivalištem u Velikoj Gorici mogu od Grada dobiti novčanu naknadu od 120 eura za nabavu udžbenika i ostalih potrebnih im materijala za školu.

Čazma svojim srednjoškolcima, ali i studentima daje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50, odnosno 150 eura za što je u gradskoj blagajni za akademsku godinu 2024./2025. osigurala 25.000 eura.

Jednokratnom potporom od 100 eura, Grad Vrlika sufinancira nabavu udžbenika, radnih bilježnica i druge potrebne školske opreme svim srednjoškolcima s prebivalištem na svom području.

Krk: Umjesto lanjskih 90 eura mjesečno, ove godine 120 eura

Sinj se pak odlučio jednokratno sufinancirati kupnju obveznih udžbenika za svoje srednjoškolce koji dolaze iz siromašnijih tj. obitelji čiji prosječni mjesečni prihod po članu obitelji u posljednja tri mjeseca ne prelazi 240 eura.

Grad Krk spreman je stipendirati dobre učenike drugih, trećih ili četvrtih razreda srednjih škola. Natječaj za dodjelu stipendija bit će uskoro objavljen, a sve učenike koji zadovolje tražene uvjete, očekuje veća stipendija nego prošle godine, umjesto 90, ove će godine dobivati 120 eura mjesečno.

Otočac sufinancira troškove smještaja i prehrane u učeničkim domovima srednjoškolaca s prebivalištem na svom području, to vrijedi za razdoblje od rujna ove do lipnja iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!