Stižu novi helikopteri i vozila za Hitnu, potpisani ugovori vrijedni 26,5 milijuna eura

Vijesti 06. ruj 202413:21 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministri regionalnog razvoja i fondova EU te zdravstva Šime Erlić i Vili Beroš, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević potpisali su u petak u NSK dva ugovora vrijedna 26,5 milijuna eura za unaprjeđenje hitne medicinske službe.

“Sam formalni čin potpisivanja ugovora i nije toliko važan, koliko ovaj znak koji šaljemo da Vlada doista unaprjeđuju zdravstveni sustav i jačaju dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite”, poručio je ministar Beroš.

Prvi potpisani ugovor odnosi se na hitnu helikoptersku medicinsku službu i vrijedan je 11,75 milijuna eura, a drugi vrijednosti 14,7 milijuna eura na nabavku 80 novih, potpuno opremljenih cestovnih medicinskih vozila namijenjenih timovima hitne medicinske službe županijskih zavoda za hitnu medicinu. Radi se o bespovratnim sredstvima iz EU fondova s rokom provedbe od 30 mjeseci.

Hitna medicinska služba je iznimno važna jer je prva tu kada ljudima treba pružiti pomoć. Na tom planu smo napravili nekoliko iskoraka – promijenili smo mrežu hitne medicinske djelatnosti, uveli smo flotu brzih brodica, njih šest za sada, a u budućnosti novih pet, implementirati smo hitnu helikoptersku medicinsku službu vrijednu preko 62 milijuna eura”, podsjetio je ministar.

Koliko je hitna helikopterska služba bitna, naglasio je, govori podatak o 612 intervencija do sada od dana uspostavljanja – 291 u Splitu, na Krku u Rijeci 281, u Zagrebu 39 i Osijeku 10.

“Što se tiče drugog projekta, nabavljaju se 80 novih cestovnih vozila koji će biti opremljeni za adekvatnu modernu, telemedicinsku komunikaciju s ustanovama u koju voze bolesnike, što svakako povećava kvalitetu pružanja zdravstvene usluge”, poručio je Beroš.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je kako je “zadaća ova Vlade i ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova osigurati ujednačeni razvoj svih krajeva Hrvatske, jednake prilike i mogućnost za sve naše građane, pa tako i u ovom važnom segmentu zdravstvene usluge”.

“Ova sredstva su pokazatelj da Vlada ima misiju i viziju unaprijediti zdravstveni sustav, a to govori i preko 500 milijuna eura ulaganja u zdravstvo”, rekao je.

Zadovoljstvo što su partner u ovim projektima iskazao je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Dragan Jelić.

“Potpisivanje ovih ugovora predstavlja novi korak u jačanju zdravstvenog sustava RH. Ovi projekti nisu samo tehničke naravi nego su ključni za očuvanje života i zdravlja naših građana i moralna su obveza prema svim našim građanima”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!