Demograf: U zadnjih pet godina smo izgubili nevjerojatnih 260 tisuća ljudi

Vijesti 16. lis 202413:13 1 komentar

Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 32.170 djece, najmanje od 1991. godine. Je li tim podatkom iznenađen, otkrio je demograf Stjepan Šterc koji je gostovao u N1 Studiu uživo kod Nine Kljenak.

“Iskreno, mi koji se praktički cijeli život na sveučilištu bavimo s tim nismo iznenađeni. Mi smo radili projekcije i prije 30, 40 godina i nećete vjerovati da su neke projekcije prije 40 godina ukazivale na nedostatak radne snage u Hrvatskoj. Tako da nas ovo ne iznenađuje. U zadnjih pet godina smo izgubili i nevjerojatnih 260 tisuća ljudi što prirodnim padom i iseljavanjem”, kaže Šterc koji je pisao dio programa Domovinskog pokreta koji se odnosi na demografiju.

Šterc je komentirao i treba li doista novi resor za demografiju.

“Kada bismo se vratili na dokument koji je usvojen 1996. godine, Nacionalni program demografskog razvitka, i kad bismo vidjeli njegov sadržaj onda bismo zaključili da smo to trebali već tad jer je sve ukazivalo da će se ovo dogoditi. Kod ove problematike je ključni problem što je ona interes u predizborna vremena, a kada dođete na vlast i trebate početi donositi strateške odluke vezano za tu problematiku nastaju problemi. Nikakve ključne strateške odluke se nisu dogodile samo one koje su vezane za tehničke demografske mjere”, objašnjava Šterc.

Dodao je da oni iz znanstvene zajednice očekuju da se odluke ne donose na osnovu političkog osjećaja nego na osnovu dokazanih znanstvenih zakonitosti i projekcija.

“Ključ u svemu je politička volja, ali ako se konačno ne shvati da je to ključna problematika onda se ništa neće ni dogoditi”, govori.

Rekao je i kako demografsku situaciju neće spasiti dječji doplatci, porodiljne naknade…,ali to stvara uvjete da se jednostavnije odlučuje.

“Mi moramo apsolutno zaštiti ženu u trudnoći u porodiljnom razdoblju. Moraju se stvoriti uvjeti da mladi shvate sigurnost u ovoj zemlji i da onda jednostavnije odlučuju. Mora se konačno shvatiti da su ključ budućnosti mladi i prema tim mladima se treba krenuti vrlo odgovorno”, zaključuje Šterc.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare