“Što je sljedeće, tanker?”: Pogledajte jahtu koju su zavezali za stijene na Hvaru

Vijesti 22. kol 202413:06 2 komentara
Morski.hr

Ovakve grdosije ne bi se ni smjele približavati obali, osim kad pristaju u luku ili marinu i trebale bi ostajati na sidru, ističe pomorac

Velika jahta se svake nedjelje lancem veže za stijene u uvali Lučišće, kod Svete Nedjelje na otoku Hvaru, piše Morski.hr.

“Što je sljedeće, tanker? Gdje je ovome kraj? Pa nekad su se uz obalu privezivale pasare i nitko normalan od toga nije i ne bi radio problem, no sada dolazi u opasnost i sigurnost plovidbe i potpuno uništavanje obale, stijena i stabala za koje se privezuju ove grdosije, ali i pridneni živi svijet uz samu obalu kojeg u potpunosti unište ovi snažni propeleri. Ovakve grdosije ne bi se ni smjele približavati obali, osim kad pristaju u luku ili marinu i trebale bi ostajati na sidru”, rekao je pomorac s dugogodišnjim iskustvom koji živi na otoku.

Pravilnikom o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske (članak 52. stavak 2) propisano je kako plovni objekt može biti privezan izvan luke isključivo na način da ne ugrožava sigurnost plovidbe, ljudske živote, imovinu, obalu i morski okoliš. (članak 56. stavak 2.)

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama propisuje sljedeće: (članak 12. stavak 1.) Nitko nema pravo bez pravne osnove propisane ovim Zakonom na: 5. ograničavanje i/ili isključivanje opće upotrebe pomorskog dobra, 6. zaposjedanje pomorskog dobra na bilo koji način za sebe ili drugoga. (Članak 197. stavak 1.) Novčanom kaznom u iznosu od 6000,00 do 130.000,00 eura kaznit će se za pomorski prekršaj pravna osoba koja bez pravne osnove propisane ovim Zakonom 7. zaposjeda pomorsko dobro na bilo koji način za sebe ili drugoga, pišu 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare