Što se događa? Policija kaznila vozača zbog naljepnica sa ‘Za dom spremni’, a onda se predomislila

Crna kronika 26. kol 202414:16 0 komentara
Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Karlovačka policija kaznila je sa 700 eura vozača koji je na svom automobilu imao istaknute naljepnice s natpisom 'HOS' i 'Za dom spremni', ali je priča nakon objave u medijima dobila obrat.

Policija je prije par dana vozača zaustavila u mjestu Krnjak te utvrdila da na vozilu ima tri naljepnice s oznakama HOS-a i natpisom ‘za dom spremni’.

Kažnjivi simboli?

Kako je isticanje simbola koji narušavaju javni red i mir kažnjivo po zakonu, vozaču je izrečena kazna od 700 eura. U pitanju je najniža kazna za ovaj prekršaj jer Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa kaznu do 4.000 eura ili kaznu do 30 dana zatvora. Policija je i ranije iste natpise kažnjavala, kao i izvikivanje ‘Za dom spremni’.

Prekršajni nalog izdan ovom vozaču na svom profilu na Facebooku objavio je Anto Đapić koji proziva ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i policiju zbog kazne za isticanje naljepnice s imenom postrojbe koja je bila dio Hrvatske vojske te njihovog, kako piše, ratnog pozdrava.

Iz PU karlovačke za N1 su potvrdili da je fotografija prekršajnog naloga autentična.

Onda je uslijedio obrat

“Izdali su ga policijski službenici Policijske postaje Slunj 23. kolovoza budući da su utvrdili da na javnom mjestu na osobnom vozilu ima istaknute tri naljepnice čime su smatrali da je 62-godišnjak počinio prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

S obzirom na naknadno utvrđeno i činjenicu da isticanje navedenih natpisa ne čini obilježje spomenutog prekršaja, sporni nalog je rješenjem stavljen izvan snage.

Također obavještavamo kako se kriminalističko istraživanje temeljem prethodno zaprimljene prijave građanina nastavlja, u smislu utvrđivanja jesu li postojala ili još postoje druga obilježja na vozilu kojima bi se ostvarivali elementi prekršaja”, poručuju iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!